Autor Wątek: [Getz TB] [Getz TB] Wymiana lusterka lewego - elektryczne z podgrzewan  (Przeczytany 10246 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sgarwa

• Gość
Witam,
Wczoraj nieznany sprawca przeleciał VW transporterem po całej długości mego Getza. Pięknie rozwalił cały ley bok od nadkola do nadkola nie omieszkał zahaczyć lusterka.
Widziałem parę postów na temat wymiany ale mam dwie lewe rączki i jak się czegoś tknę to połamię. Dlatego moje pytania:
1. Jak zdjąć od środka (strona kierowcy) ten plastikowy trójkąt (na którym jest zamontowany twiter a pod nim kostka) tak aby go nie uszkodzić. Najlepiej proszę instrukcję dla debili krok po kroku.
2. Czy kupić zamiennik za 150 zł. czy lepiej używkę na allegro. Tylko z tego co widziałem ciężko dostać do rocznika 2002 lewe elektryczne w dodatku podgrzewane.
Proszę o rady sugestie i pomoc.
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 19:40:57 przez Brt »

Offline albert

• Giełda
[Getz TB] Wymiana lusterka lewego - elektryczne z podgrzewaniem.
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Lipiec 2013, 17:06:12 »
Plastykowy trójkąt podważasz czymś od góry, można nawet palcami. Tam jest zatrzask, więc trzeba pociągnąć do siebie. Reszta pójdzie już sama. Ja kupowałem i wymieniałem oba lusterka, elektryczne, podgrzewane. Odszukam sprawę lusterek i podam dalsze informacje.

[ Dodano: 2013-07-12, 17:15 ]
Link do tematu na forum: http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=626&postdays=0&postorder=asc&start=0

[ Dodano: 2013-07-12, 17:18 ]
Lusterka kupiłem z tego sklepu:
http://www.czesci.4cars.pl/
280 zł. za prawe i lewe.

sgarwa

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Lipiec 2013, 17:59:54 »
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Takiej pomocy właśnie oczekiwałem. Mam tylko jeszcze jedno pytanie odnośnie wyciągania wkładki z tego co próbowałem na tym rozwalonym to strasznie ciężko wychodzi. Czy jest jakaś sprawdzona metoda (nie chcę połapać nowej wkładki)

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Lipiec 2013, 18:26:55 »
Rozumiem, że chodzi o wkład lusterka. Nie robiłem tego, ale w w/w temacie jest to opisane.
Myślałem, że chcesz wymienić całe lusterka.

sgarwa

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Lipiec 2013, 18:45:28 »
Masz rację przy wymianie całego lusterka nie muszę wyciągać wkładki aby kable podłączyć bo są wyciągnięte w kostce (a pisałem, że mało rozwinięty jestem :-))

[ Dodano: 2013-07-16, 23:06 ]
Co do lusterka teraz rozumiem czemu zamiennik jest tak tani. Szkielet oryginalnego to stop aluminium a nie plastik z zatopionymi gwintami  :mrgreen: Waga jest 1/3 oryginalnego jakość wykonania nie najgorsza jednak nawet podstawa plastikowa (ta czarna) po złożeniu okazuje się że nie jest pełny wylew tylko z wgłębieniem (więc w zimie jak na pada bo złożysz lusterko to może pęknąć. Jak jadę i zamykam drzwi lekko się trzęsie. Jednak cena czyni cuda. Więc proponuję kupić na allegro używane.

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Lipiec 2013, 08:25:42 »
Przejeździłem całą zimę z zamiennikami lusterek i nic się nie stało. Fakt, że lusterek nie składam. Co do luźnego lusterka, to pewnie kwestia przykręcenia go. Też miałem z tym problem i na początku myślałem, że więcej przykręcić się nie da. Użyłem końcówek krzyżowych ze ściętym stożkiem i jednak dało się mocniej przykręcić. Teraz nic się nie trzęsie. Popróbuj z różnymi końcówkami.
Poniżej zdjęcie końcówek, jakich ja użyłem, ze ściętym stożkiem.

facietChełm

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Kwiecień 2015, 11:44:06 »
Witam kupiłem Hyundaia i 30 i ma lekko uszkodzone lewe lusterko z kierunkiem które podchodzi mi parą- podpowiedzcie jak rozebrać  aby dostać się do kierunku tak aby go nie uszkodzić,i dobrze posklejać Najlepiej proszę instrukcję krok po kroku tak jak kolega :)

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Kwiecień 2015, 19:55:05 »
FacierChełm jak będziesz pytał w dziale Getz którego raczej posiadacze i30 nie czytają to na pewno nie doczekasz się odpowiedzi.