Autor Wątek: [Santa Fe SM] Kontrolka Check Engine nie gaśnie na ON  (Przeczytany 5635 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jaclwapl

• Gość
[Santa Fe SM] Kontrolka Check Engine nie gaśnie na ON
« dnia: 10 Lipiec 2013, 13:16:22 »
Witajcie:)
Ostatnio zauważyłem, że po przekręceniu kluczyka (na ON) kontrolka check engine nie gaśnie po kilku sekundach (tak jak to jest napisane w instrukcji). Po zapaleniu silnika kontrolka gaśnie bez problemu. Silnik chodzi normalnie. wcześniej tego nie zauważyłem bo wsiadałem i dopalałem... ostatnio zostawiłem kluczyk na ON.. wracam po minucie siadam a tu check nie zgasł.... czy ktoś może mi potwierdzić jak powinien się check zachowywać... może ktoś miał podobny problem?

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Lipiec 2013, 15:49:13 »
W mojej instrukcji jest napisane, że lampka zgaśnie dopiero po uruchomieniu silnika. I tak jest w rzeczywistości, przynajmniej u mnie. Czekałem 5 min. z uruchomieniem silnika i cały czas się paliła.

Offline mirek70

• Giełda
Re: [Santa Fe SM] Kontrolka Check Engine nie gaśnie na ON
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Lipiec 2013, 22:59:12 »
Witam...
Po podpięciu pod gniazdo diagnostyczne można odczytać kod błędu. Jeśli nie mamy takiej możliwości proponuję zdjąć klemę z akumulatora, włożyć kluczyk do stacyjki, przekręcić tak jakbyśmy chcieli zapalić i tak pozostawić na ok. 10 minut Następnie w odwrotnej kolejności : wyjmujemy kluczyk, zakładamy klemę i odpalamy samochód. Check Engine zgaśnie - jeśli wszystko Ok nie zapali się ponownie (chyba że był to jakiś poważny błąd to Check za jakiś czas się zapali ponownie i wtedy już trzeba podpiąć pod kompa i odczytać kod błędu ... Pozdrawiam

felkner

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Lipiec 2013, 07:40:58 »

jaclwapl

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Lipiec 2013, 09:26:15 »
Super... dzięki za wyjaśnienia... kurde w mojej instrukcji jest napisane, że powinien zgasnąć przed uruchomieniem:) grunt, że gaśnie wszystko chodzi normalnie:)