Forum > i30 FD

[i30] Montaż klimatyzacji

(1/4) > >>

czarmar:
Witam wszystkich. Chciałbym zamontować, dodać klimatyzację do Hyundaia i30 z 2008 r. (w Microcacie podaje że wersja czeska), silnik 1.4 benzyna, 109km i dlatego mam do was kilka pytań.
1. Proszę o podanie co muszę zakupić, aby dołozyć klimatyzację, oczywiście wiem, że panel, sprężarkę ale jak wygląda sprawa mocowania, plus przewody, chłodnicę i co jeszcze oraz jak wygląda sprawa z czujnikami i komputerem, mocowań, uszczelki itd. Może ma ktoś zdjęcia przedziału silnika z klimatyzacją.
2. Drugie moje pytanie może jest ktoś na forum kto dokonywał takiej operacji, wiem że wersje 1.6 benzyna i 1.4 benzyna sa identyczne, chyba że się mylę, a czy mogę wykorzystac części z diesla (crdi) ?
3. Czy mogę wykorzystać częśći z kia ceed, ale z jakiej wersji, jaki rok produkcji i które będa pasowały.

Na chwilę obecną mam tyle pytań. W przypadku odpowiedzi będe zadawał kolejne. Dziekuję za pomoc. Ponadto mam pytanie czy może ma ktoś części do montażu klimatyzacji do tego modelu lub może polecić kogoś kto je ma. najlepiej kupiłbym komplet od jednej osoby.  

Bardzo proszę nie pisać, abym sprzedał i kupił innego hyundaia z klimatyzacją bo takie rozwiązanie nie wchodzi w grę ze względu na idealny stan samochodu, który posidam z b. niskim przebiegiem.

Link do schematu http://koreanaparts.ru/parts/hyundai/i30/189/97976?page=1

Yaro:
Ile chcesz przeznaczyć pieniędzy na klimę?

czarmar:
Chcę zrobić po pierwsze dobrze aby nie poprawiać tysiąc razy, ale też nie chcę robić tego w aso lub na nowych częściach.

Chciałbym zmieścic się w około 3 tys. zł z montażem (ale może byc więcej do rozsądnej granicy). Mam dobry zakład u siebie od klimatyzacji ale jest problem z częściami.

Yaro:
Kiedyś też miałem taki plan auto w takim samym stanie igła. Cóż po wielu rozmowach z fachowcami odpuściłem sobie. Wiesz że elementy plastikowe nie będą już tak spasowane jak fabrycznie. A co za tym idzie mogą pojawić się trzaski i skrzypienia. Ale to Twój samochód i trzymam kciuki żeby się udało  ;-)

czarmar:
Rozumiem, mam zakład od klimatyzacji, który zakłada klimatyzacje z rozbitych samochodów w bardzo dużych ilościach i robią to profesjonalnie. Moi znajomi ostatni zakładali klimatyzację w peugeot 206 i jest super. Dlatego szukam części oryginalnych, nowa na pewno będzie chłodnica klimatyzacji.

Mam do ciebie prośbę, nie wiem czy widać z zewnątrz ale czy możesz zobaczyć jak mocowany jest kompresor klimatyzacji do bloku silnika, czy jest potrzebny jakiś uchwyt, podstawa czy bezpośrednio. Bo ze schematów wynika, że w silnikach 1.4 i 1.6 nic takiego nie ma dopiero w silniku 2.0 jest uchwyt.

Ponadto mam prośbę czy możesz zrobić zdjęcia przedziału silnika z rurkami, przewodami od klimatyzacji, chłodnica będę wiedział dokładnie, które idą do tego modelu.

Odnośnie sprzedaży nie wchodzi w grę samochód dostałem ma niecałe 30 tys przebiegu, więc prawie jest jak nowy z instalacją lpg.

Jak nie znajdę kompletu części, będę zbierał od hyundaia i30 lub kia ceed. Poszukam jeszcze jakiś informacji na forum rosyjskojęzycznym.

Oczywiście czekam dalej na pomocne informacje od forumowiczów.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej