Witam,
jakiś czas temu zauważyłem, że nie działają mi czujniki niezapiętych pasów na tylnej kanapie. Ktoś wsiadał i niezależnie od tego czy zapiął pas czy też nie było żadnego sygnału dźwiękowego ani nawet mrugającej ikonki.
Oddałem auto do ASO (Wrocław, Kochanowskiego) i niby naprawili, ale... - niestety zawsze jest z nimi jakieś ALE.
Chodzi mianowicie o to, że aktualnie gdy ktoś wsiądzie do tyłu czujnik zadziała dopiero w momencie gdy podczas jazdy rozepnie zapięty pas. Jeśli osoba siedząca z tyłu nie zapnie pasa, wówczas nie ma zupełnie żadnej sygnalizacji.
A wydaje mi się, że było inaczej, tj. w sytuacji gdy ktoś wsiadł na tylną kanapę od razu był wykrywany czujnikiem (zapalała się lampka niezapiętego pasa na tym konkretnym tylnym siedzeniu) a w momencie gdy autem ruszałem i przekraczałem 20 km/h włączał się sygnał dźwiękowy.
Gdy zgłosiłem w ASO swoje wątpliwości naskoczono na mnie, że tak na pewno nie jest, że wszystko jest dobrze podłączone i tak to działała w nowych ix20. Gdy poprosiłem abyśmy sprawdzili w wersji demonstracyjnej usłyszałem, że nie mają na to czasu.
I tu pytanie do Was - czy moglibyście sprawdzić jak to działa u Was? Czy czujnik na tylnej kanapie wykrywa od razu gdy tylko ktoś usiadzie z tyłu (z niezapiętym pasem) czy też dopiero w momencie gdy pasażer rozepnie pas podczas jazdy?
Z góry wielkie dzięki.