Forum > i30 GD
[i30 GD] [i30] Wysoko łapiące sprzęgło
AndrzejK:
Być może sam już sobie odpowiedziałeś na pytanie na temat tego pedału sprzęgła
azory1:
--- Cytat: "AndrzejK" ---Być może sam już sobie odpowiedziałeś na pytanie na temat tego pedału sprzęgła
--- Koniec cytatu ---
Hmmm... Odpowiedź jak najbardziej oddająca stan rzeczywisty ale czy to oznacza ze właściwy ? Posiadam swojego I30 od 2009 roku i od razu zauwazyłem, że sprzegło bierze wysoko. Było to dla mnie niezrozumiałe ponieważ wcześniej jeździłem kilkoma pojazdami różnych marek i tak ustawionego sprzegła nie miał żaden z nich. Zgłaszałem ten feler w trakcie przeglądów ale uzyskiwałem odpowiedź podobną jak inni użytkownicy tego forum - "ten typ tak ma". I z czasem podobnie jak inni przyzwyczaiłem się do tej sytuacji ale ... Zastanawiam sie jak długo tak ustawione sprzegło wytrzyma jazde po mieście gdzie zmiany biegów są bardzo częste (90% moich jazd). Zauwazyłem że samochód przy zmianie na bieg 3 lub 2 zaczyna szarpac - ile w tym winy złego fabrycznego ustawienia sprzęgła ??? Jak tak ustawione sprzegło ma przełożenie na zuzycie paliwa? Pare pytań na które HMP na pewno nie odpowie bo kontakt z nim jest beznadziejny i cechuje się arogancją w stosunku do klienta (piszę to na podstawie mojego własnego doswiadczenia ...)
Adrian300v:
Witam. Widzę że nikt dawno nie pisał. Arku, rozwiązałeś problem ze swoim hyundaiem? Troche przyswoiłem wiadomości na ten temat, wypytywałem właścicieli I30 na drodze i efekt tego jest taki, że problem "wysokiego sprzegła nie występuje we wszystkich pojazdach. Słyszałem też że wyszła spora liczba pojazdów rok 2012/2013 ze źle fabrycznie złożonym sprzegłem. Serwis nie chce się przyznać sie do tych wad. Ja mam również taki problem z I30. Jazda jest uciążliwa z takim sprzęgłem. Zadzwoniłem do serwisu, zgłosiłem problem, a pani się pyta który to rocznik. Gdy odpowiedziałem że 2012, od razu dostałem odpowiedz że: "ten typ tak ma". Dopiero po chwili rozmowy udało mi się umówić na serwis.
Arek103:
Być może, że sprzęgło jest źle złożone, w serwisie usłyszałem coś w stylu " ten typ tak ma" a do sprzęgła się przyzwyczaiłem, mam już przejechane 40 tys i nic niepokojącego się nie dzieje. Wcześniej jeździłem oplami i tam sprzęgła brały przy samej podłodze, może dlatego to sprzęgło wydało mi się dziwne. W każdym bądź razie teraz jeździ mi się ok.
mario:
Hmmm no widzisz ja z kolei mam odwrotny problem Kupiłem autko i30 1.4 109km i sprzęgło łapie na samym dole i mnie to doprowadza do szału. Wcześniej 10lat jeździłem cordobą gdzie sprzęgło łapało na samej górze. Teraz nie umie sie przyzwyczaić :( Mam jeszcze takie małe pytanko do osób które posiadają podobny silnik co ja - czy podczas postoju na lekkim wzniesieniu też muszą dodawać gazu co by autko ruszyło i nie zgasło Bo mi non stop gaśnie po delikatnym puszczaniu sprzęgła bez pedału gazu ??
Nawigacja
[#] Następna strona