Forum > i30 GD

[i30 GD] [i30] Wysoko łapiące sprzęgło

(1/8) > >>

Arek103:
Witam, od paru tygodni posiadam I30 II sanochod ma przejechane 500 km silnik 1.4 100km, i wydaje mi się że sprzęgło za wysoko łapie tzn. zaczyna delikatnie łapać dopiero od połowy skoku pedała a całkowicie załącza sprzęgło praktycznie na samym końcu skoku pedała, nie wiem czy jest to normalna sprawa w tym modelu czy jest cos nie tak ze sprzęgłem w moim przypadku, jest to szczególnie niewygodne podczas poruszania się po zatłoczonym mieście. Gdyby ktoś mógł się podzielić z jego doświadczeniami za sprzęgłem w tym modelem był bym wdzięczny. Dodam, że po raz pierwszy jestem posiadaczem marki hyundai wcześniej poruszałem się fiatami i oplami:)

Tagowanie i tytuł. tekla

Lucressi:
Normalna sprawa w tym modelu to raczej nie jest. Auto na gwarancji wiec na  twoim miejscu od razu pojechał bym do ASO. Kiedyś stało mi się coś takiego w fiacie, sprzęgło łapało dopiero dosyć wysoko i musiało być wyregulowane. Jazda w mieście z takim sprzęgłem nie należała do przyjemności.  :mrgreen:  

Pozdrawiam

Złośnik:
Tylko, że tutaj nie ma sprzęgła na lince i nie da się tego wyregulować. Taki stan rzeczy oznacza, że sprzęgło zostało źle złożone, łapa jest skrzywiona lub po prostu winna jest pompa lub wysprzęglik. Jedź z tym natychmiast i zamiast raczej naprawy żądaj wymiany auta na nowe.

Arek103:
czyli twierdzicie że bedzie to wina sprzęgła? bo poza tym wysokim braniem wszystko jest ok nie czuć żeby się przypalało ani się nie ślizga. Zdarzało mi się wcześniej jezdzić samochodami  z kończącym się sprzęgłem i pedał zachowywał się bardzo podobnie jak w moim przypadku i to mnie właśnie zdziwiło ale że wczesniej nie miałem okazji jeżdżenia hyundaiem pomyslalem że ten typ tak ma

Ps i jeszcze jedna sprawa gdy puszczę sprzęgło całkowicie na pedale wyczuwalny jest mały luz na samym końcu, dosłownie 1-1.5 cm dopiero po przekroczeniu tej odległosci czuć opór, podczas wciskania sprzęgła

AndrzejK:
Mam też taki silnik 1,4.Sprzęgło też się tak zachowywało jak u Ciebie.Nawet czuć było swond tarczy sprzęgłowej.Uspokoiło się wszystko po przebiegu 7.000tys. km.Teraz jest wszystko w porządku.Sam zadecyduj czy jechać z tym do serwisu.
Pozdrawiam

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej