Autor Wątek: [Sonata NF] Nie działa elektryczna regulacja fotela  (Przeczytany 4184 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Seba

• Gość
[Sonata NF] Nie działa elektryczna regulacja fotela
« dnia: 04 Lipiec 2013, 14:44:51 »
Mam sonatę 2006 rok wyposażoną w skórzana tapicerkę oraz regulacje elektryczna fotela kierowcy. I tu niestety pojawił się problem ponieważ fotel a raczej same jego oparcie nie chce się "odgiąć": do tyłu. Działa jedynie regulacja do przodu. Czy ktoś miał podobne problemy ? Ewentualnie poradźcie gdzie mogę szukać problemu ?

Offline Grzesiek19

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Lipiec 2013, 16:34:41 »
sprawdź czy dochodzi napięcie to przycisku od ustawiania oparcia lub czy z niego napięcie wychodzi, może to być uszkodzony przycisk lub uszkodzony przewód lub co gorsza silniczek oparcia

Seba

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lipiec 2013, 22:07:03 »
Sprawdzę ale wydaje mi się że jak by był uszkodzony przycisk to nie działała by regulacja w żadną stronę, a nie działa tylko odchylenie do tyłu

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Lipiec 2013, 22:32:11 »
W maju (pamiętasz zawór :mrgreen: ) podałem stronę z której można ściągnąć schemat elektryczny Sonata NF. SD880-1-to schemat elektrycznych siedzeń (POWER SEAT), CL-to zdjęcia ulokowania w samochodzie poszczególnych komponentów elektrycznych. Na odległość nikt nie jest w stanie pomóc bo trzeba przeglądnąć cały układ (poszczególne złącza) od bezpiecznika do silniczka. Przy każdym przewodzie masz określony kolor i grubość np 0,3 B to czarny o przekroju 0,3 mm².

Dodaj w temacie tag Sonata NF.

Ze schematu wynika że są cztery silniczki na fotel,a od oparcia jest chyba S15.

Seba

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Lipiec 2013, 18:33:36 »
Czyli wynika na to że każdy silniczek odpowiada za osobny ruch.