Forum > Pony / Excel

[Pony] Głośniki w niestandardowych miejscach

<< < (2/3) > >>

xardas:
A co mi tam powtórzę się...

Maty bitumiczne jeśli chodzi o właściwości tłumiące są lepsze jak taśma dekarska a to za sprawą tego że są po prostu cięższe i mają więcej bituminu. Ale mają też wady:

Mata twarda pęka w zimę, dodatkowo robi się twarda i w zimę nie ma właściwości tłumiących
Mata miękka może spłynąć na dół drzwi (bo jest ciężka) jak samochód stoi na słońcu, zatykając otwory wylotowe wody i zrobi się akwarium w drzwiach.

Taśma dekarska jest lżejsza od mat co znaczy gorzej tłumi jak maty, ale nie pęka i nie spływa z drzwi. Dobrze się formuje i można bez problemu nakładać kilka warstw. Taśma ze względu na lekkość nie obciąży ci drzwi tak bardzo jak maty bitumiczne i nie nadwyręży zawiasów. Trzeba pamiętać, że dopuszczalne obciążenie drzwi (zawiasów) w autach osobowych to ok 3 kg.

Ja się zdecydowałem na taśmę.... a wygląda to tak jak już pokazywałem http://forum.hyundaifanklub.pl/viewtopic.php?t=2511 (na samym dole)

Mam nadzieje, że to co napisałem coś pomogło....

jagucio:

--- Cytat: "xardas" ---Mam nadzieje, że to co napisałem coś pomogło....
--- Koniec cytatu ---

Pomogło, i to bardzo ;-) Też się teraz zastanowię nad taśmą dekarska...

--- Cytat: "xardas" ---Trzeba pamiętać, że dopuszczalne obciążenie drzwi (zawiasów) w autach osobowych to ok 3 kg.
--- Koniec cytatu ---

Człowiek całe życie się uczy... A to ma być masa drzwi+ co do nich wsadzę, czy samych "przedmiotów" w drzwiach???

xardas:
Taśma koniecznie :) ona na pewno nie zaszkodzi...
To jest chyba "bezpośredni nacisk na drzwi". Czyli bez masy samych drzwi. Ale sam głośnik plus taśmy dekarskie zmieszczą się na pewno w 3 KG. Nawet wygłuszając najpierw blachy zewnętrzne a potem dopiero zatykając otwory te od wewnątrz auta to nie obciążysz tak strasznie drzwi.

jagucio:
Takie małe pytanie: czy boczki drzwi z Accenta pasują do Ponego??? Bo zauważyłem ze mają fabryczne wejścia na głośniki z przodu a akurat na złomie stoi jeden Accent i nie wiem czy brać...

xardas:
Jedź na szrot i lepiej sam przymierz. Wtedy będziesz miał chociaż pewność...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej