Forum > XG / Grandeur
[XG] Jak odkręcić śrubę koła pasowego wału korbowego?
defender118:
Witam. Mam poważny problem. Auto nie odpala. Powodem jest padnięty czujnik wału korobwego. Chcę się do niego dostać ale nie mogę odkręcić tej durnej śruby. I nie chodzi o to, że cały wał mi się kręci wraz z kluczem. Skutecznie zablokowałem wał ale ani kluczem z metrową przedłużką, ani kluczem udarowym (elektrycznym), ani nawet na sposób z zaparciem klucza i przekręceniem rozrusznikiem (rozrusznik nie ma siły zakręcić) nie idzie odkręcić tego. Terapie młotkiem 10kg oraz WD-40 nie przyniosły efektu. Nie wiem jak jeszcze mogę to odkręcić. Proszę o jakieś możliwości.
PS. czy zakładał ktoś czujnik wału od innego hyundaia/mitsu bądz kii? Nowy czujnik do xg30 jest w Polsce niedostępny, a za używkę oszołomy z allegro chcą 300pln, więc zastanawiam się na próbą z innym. PZDR
Jeden znak zapytania w pytaniu jest całkowicie wystarczający.
Po kropkach stawiamy spacje.
Przed nawiasem lewym i po nawiasie prawym też.
"Odkręcić", nie "odkęcić"
"Nie" z przymiotnikami osobno.
tekla
[ Dodano: 2013-07-03, 21:42 ]
Zamiast pomóc będzie błędy wyliczał.ŻENADA.PL
Hants:
Tekla jest cenna uzytkowniczka / moderatorka forum i ma racje. Ty zas nie powinenes marudzic, ani komentowac jej bardzo slusznych wpisow i korekty.
Proponuje kupic lub pozyczyc PORZADNY klucz udarowy (min 450nM), podgrzac wszystko, opukac, schlodzic srube i odkrecic.
Podejrzewam, ze masz klucz udarowy na 12V - a to jest zabawka, nie narzedzie.
terapie mlotkiem 10kg na elemencie ktory smiga kilka tysiecy razy na minute wokol wlasnej osi - okresle krotko - mentalna wiocha.
defender118:
Dzięki za odpowiedz. Klucz mam na 230V.Auto pojechało do mechanika i odkręcili to kluczem pneumatycznym tyle że i tak nie odpala po wymianie czujnika.
PS - skoro tak popierasz moderatorkę w jej wyliczaniu każdego błędu to sam zacznij pisać polskimi znakami .
Hants:
Suma summarum - porządnymi narzędziami dało się to odkręcić.
Czasami - z różnych względów - nie mam pod ręką klawiatury z polskimi ogonkami.
defender118:
Moja epopeja miała na celu odkręcenie tej śruby pod domem bo sama wymiana czujnika trudna nie jest.Nie wiem jak w Wielkiej Brytanii ale w Polsce nie każdy ma kompresor i klucz pneumatyczny pod domem.A pomysł z młotkiem zapodał mi mechanik.Nawet osobiście mi go przywiózł a on chyba ma jakieś pojęcie o mechanice bo juz wiele razy odkręcał koło pasowe wału tym sposobem.Ostatniego zdanie z twego posta nie skomentuje bo jeszcze bana dostane(chociaż forum i tak gówniane bo jak widać zamiast coś napisać i pomóc to od durniów wyzywają i tylko błędy wyliczają.
Nawigacja
[#] Następna strona