P1801
P1805
Czyszczenie styków anteny (cewki) immo . Najlepiej po wyczyszczeniu dać do wtyczki do oporu smaru na bazie silikonu (np. smar TF) u mnie czestotliwosc zmalala z 1/10 razy do max raz na pol roku. Pomaga tez wymiana samej anteny - ale nowa to chyba kolo 300zl byla.
Do odkrecenia masz tylko 3 sruby z dolnej czesci obudowy kolumny kierowniczej. Kabelek najprawdopodobniej w zielonej oslonce ( o ile dobrze pamietam).
Piwo dla Ciebie doman76 rozkręciłem kolumnę kierowniczą, miałem ciężkie dojście do styków aby je rozłączyć. Jednak dziarsko wypryskałem, popryskałem wszystko WD 40 (nawiasem mówiąc przestraszyłem się widząc plątaninę kabli częściowo zabezpieczoną taśmą izolacyjną, częściowo poprzecierane izolacje kabli. Fakt że nie zastałem oryginalnej fabrycznej instalacji dał mi wiele do myślenia, odnośnie historii auta). Jednak po skręceniu wszystkiego, odpukać jak na razie działa wszystko bez problemów, kontrolka immo świeci, odpala tak jak powinien.
Smutne jest to, że przyczepiła się kolejna choroba (nie wiem czy to wynika z tych nie usuniętych i rozwiązanych tematów z check engine opisywanych wcześniej. Mianowicie jak ruszam, autem w trasę to po przejechaniu 100 - 200 m na niskim biegu i niskich obrotach do 2000 tys. Auto nagle traci moc, wciskam pedał przyspieszenia do podłogi zero reakcji, następuje lag w dostawie mocy. Objawy wyglądają tak jak bym nie miał już paliwa, i miał zaraz się zatrzymać toczę się z 1 km/h tak jadę z 20 m po czym za chwilę odzyskuje moc i zaczyna reagować na wciśnięty pedał przyspieszenia.
[ Dodano: 2014-04-06, 22:32 ]Wymieniona sonda lambda, zmieniony ponownie przepływomierz skasowane błędy. Efekt dalej check ale już sonda nie wyskakuje więc przyczyną też nie jest przepływomierz. Wniosek po pomiarach daje napięcie 12v pada na sterownik silnika. Tylko jak to jest ze sterownikiem w Accentach podeślę fotkę z numerem, szukam więcej informacji, jak ugryźć temat. Czy można wywalić immobilizer, albo dostać jakiś zestaw
silnik 1.5 12v rocznik 2001
P.S.
ABS zrobiony, czujnik tylnego koła

więc prawie na prostej
[ Dodano: 2014-05-12, 19:05 ]P1801
P1805
Czyszczenie styków anteny (cewki) immo . Najlepiej po wyczyszczeniu dać do wtyczki do oporu smaru na bazie silikonu (np. smar TF) u mnie czestotliwosc zmalala z 1/10 razy do max raz na pol roku. Pomaga tez wymiana samej anteny - ale nowa to chyba kolo 300zl byla.
Do odkrecenia masz tylko 3 sruby z dolnej czesci obudowy kolumny kierowniczej. Kabelek najprawdopodobniej w zielonej oslonce ( o ile dobrze pamietam).
Piwo dla Ciebie doman76 rozkręciłem kolumnę kierowniczą, miałem ciężkie dojście do styków aby je rozłączyć. Jednak dziarsko wypryskałem, popryskałem wszystko WD 40 (nawiasem mówiąc przestraszyłem się widząc plątaninę kabli częściowo zabezpieczoną taśmą izolacyjną, częściowo poprzecierane izolacje kabli. Fakt że nie zastałem oryginalnej fabrycznej instalacji dał mi wiele do myślenia, odnośnie historii auta). Jednak po skręceniu wszystkiego, odpukać jak na razie działa wszystko bez problemów, kontrolka immo świeci, odpala tak jak powinien.
Smutne jest to, że przyczepiła się kolejna choroba (nie wiem czy to wynika z tych nie usuniętych i rozwiązanych tematów z check engine opisywanych wcześniej. Mianowicie jak ruszam, autem w trasę to po przejechaniu 100 - 200 m na niskim biegu i niskich obrotach do 2000 tys. Auto nagle traci moc, wciskam pedał przyspieszenia do podłogi zero reakcji, następuje lag w dostawie mocy. Objawy wyglądają tak jak bym nie miał już paliwa, i miał zaraz się zatrzymać toczę się z 1 km/h tak jadę z 20 m po czym za chwilę odzyskuje moc i zaczyna reagować na wciśnięty pedał przyspieszenia.
[ Dodano: 2014-04-06, 22:32 ]
Wymieniona sonda lambda, zmieniony ponownie przepływomierz skasowane błędy. Efekt dalej check ale już sonda nie wyskakuje więc przyczyną też nie jest przepływomierz. Wniosek po pomiarach daje napięcie 12v pada na sterownik silnika. Tylko jak to jest ze sterownikiem w Accentach podeślę fotkę z numerem, szukam więcej informacji, jak ugryźć temat. Czy można wywalić immobilizer, albo dostać jakiś zestaw
silnik 1.5 12v rocznik 2001
P.S.
ABS zrobiony, czujnik tylnego koła
więc prawie na prostej
Przeniesiony wątek po części (składowa wielu pytań) dotycząca poruszanego tematu:
Witam
Mam następujący problem, zgrzyt, metaliczny dźwięk podczas hamowania, uruchomiłem niedawno ABS. Podczas hamowania na przedniej lewej osi następuje tarcie, odbieram to tak jakby nie były spasowane zębatki i zęby nie trafiały bądź przeskakiwały. Nie mam pojęcia, co jest przyczyną, najważniejsze problemy to metaliczny nieprzyjemny chrzęst metalicznych zębatek słyszany z zewnątrz, oraz blokada możliwości wciśnięcia do podłogi pedału hamulca, a więc realne niebezpieczeństwo. Mam hipotezę, być może zakupiłem nieodpowiednią koronkę na półośkę do abs z nieodpowiednią ilością zębów. Wiem, że są dwie ilości zębów.
Jeżeli ktoś miał taki przypadek bardzo proszę o wskazanie możliwych przyczyn zaistniałej sytuacji oraz ewentualnych możliwości usunięcia problemu.
Dziękuje za wszelkie próby pomocy