Forum > Getz

Opony zimowe

<< < (3/5) > >>

Złośnik:
Rozmiar będzie ok ale to nie o to tu bardziej chodzi. Siadałeś kiedyś na piłce ? Komfortowo nie ? A teraz wyobraź sobie jak buja tym autem na zakrętach. W lato to jeszcze pół biedy ale w zimie gdzie przyczepność często jest bardzo ograniczona to nie jest wesoło. Tak się wydaje - co to jest te 5 z profilu. Zwłaszcza że to nie są cm tylko % szerokości. Im bardziej miękkie auto tym łatwiej wpaść w poślizg zwłaszcza podsterowny i ciężej z niego wyjść, auto jest mniej "czułe" na ruchy kierownicą a więc układ jest mniej precyzyjny. Wybieraj to co producent podaje + odpowiednie ciśnienie lub odpowiednio proporcjonalnie większą oponę (na szerokości i profilu".

sharpoi:
Zakupiłem te opony 165/70 R14 Dębica Frigo 2 co ciekawe mają mniejszą nośność 81T a na słupku zalecana jest 82T różnica niby tylko 13 kg na oponę Szczerze to nie brałem tego pod uwagę dopiero teraz zauważyłem jak oglądałem opony Dot 32/11 zobaczymy w zimie jak się na nich śmiga.

robaszek127:
Frigo czy też frigo2 zawsze słynęły z idealnego trzymania na śniegu i  wygrywają zawsze nawet z continentalem oponami premium. Ale już na mokrym asfalcie co zimą u nas jest norma to nie ma gorszej opony niestety chyba tylko chinole gorsze.

sharpoi:
Pocieszam się że w moim miasteczku drogowców zima zaskakuje solą nie sypią i śnieg leży na asfalcie. A na śniegu myślę że spełnią swoje zadanie.

[ Dodano: 2013-07-03, 17:10 ]
Czy spotkał się ktoś z nadkolami PCV Tył do gacka po 2005r szukam i są ale tylko do modelu przed liftem z przodu mam założone, założyłbym i z tyłu tylko nigdzie nie mogę znaleźć widział ktoś gdzieś będę wdzięczny?

barzuc:

--- Cytat: "robaszek127" ---Frigo czy też frigo2 zawsze słynęły z idealnego trzymania na śniegu i  wygrywają zawsze nawet z continentalem oponami premium. Ale już na mokrym asfalcie co zimą u nas jest norma to nie ma gorszej opony niestety chyba tylko chinole gorsze.
--- Koniec cytatu ---

Chyba zależy jeszcze od auta. Ja mam już, zdaje się 3 komplet (każdy w innym aucie miałem), teraz w clio II 1,2 (swoisty "demon prędkości") - jestem jak najbardziej zadowolony. Jakość / cena - bez zarzutu, tym bardziej do takich głównie miejskich "toczydełek". Tak jak robaszek127 napisałeś - nie straszne im zimowe warunki (szczególnie jak troszkę więcej śniegu - rewelacja, pięknie się wgryzają / wkopują i ciągną całą puszkę), na mokrym trochę gorzej, ale bez przesady... tak samo krawężniki i dziury (szczególnie te zimowe lub wczesnowiosenne) też nie groźne.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej