Forum > Santa Fe SM
[Santa Fe SM] hamulce - zblokowane tłoczki
Hants:
Miałem podobny problem - winnym okazał się za duży uszczelniacz tłoczka. Upewnij się jeszcze, że klocki są w miare lużne na tych badziewnych blaszkach.
maciekw:
klocki mają być luźne? tzn. powinienem móc je ruszać w swoich miejscach?
cezaros:
mają być luźne powinieneś rękami bez narzędzi je móc zamontować i zdemontować. jeżeli nie są luźne to weź szczotkę drucianą i przeczyść prowadnice i rant klocka . czasami dzieje się tak jak u ciebie starty syf z tarcz i klocka oraz korozja stalowej prowadnicy potrafi unieruchomić klocki i co gorsza tłoczek w zacisku przez co klocek po hamowaniu się nie cofa (ścierając się ciągle)
maciekw:
ogólnie klocki bez problemu wyciągnąłem bez użycia narzędzi, krawędzie przeczyściłem druciakiem na szlifierce. Chodziło mi o to, czy mają być luźne - ruchome po zamontowaniu.
Pytanie pomocnicze (dla mnie) - wymiana/czyszczenie tłoczków. Z czym to się je? Sprawa nie powinna wydawać się trudna i pewnie dam radę zrobić to samemu, ale nie wiem, czy płyn wyleci, co z odpowietrzeniem...
Hants:
Załóż plastikowy zacisk na węża hamulcowego, ale zanim to zrobisz - wysuń tłoczek maksymalnie. Trochę płynu wyleci - to oczywiste.
Tłoczek się poleruje, nie szlifuje...
Co do klocków - mają być lużne, ale bez przesady.
Nawigacja
[#] Następna strona