Forum > Accent

[Accent LC] Spalanie

(1/3) > >>

pionteknhb:
Witam,

Jak wygląda problem:

Sądze że mój 1,5Crdi troche mnie kiwa ze spalaniem. O ile w zimie spalanie na poziomie około 7,5 l moge zrozumieć o tyle w lecie spalanie na poziomie 7l po mieście już nie. Co wy sądzicie? przecież to jest do cholery 3 cylindry (jak w traktorze ;p) i w mojej opinii nie powinien spalać więcej jak 6,0 po mieście. Jakie macie doświadczenia?
Jesli coś jest nie tak to w co ręce włożyć żeby zmniejszyć spalanie?

Blatio:
To i ja się podpinam pod to pytanie.

Od kilku dni jeżdżę Accentem 1.5 CRDi 12V z 2003 roku, sprowadzonym z Austrii.
Jeszcze nie zdążyłem w nim wymienić takich rzeczy jak olej, fitry oleju, paliwa, powietrza, itp.

Jak na razie zaliczył tylko jedną dłuższą trasę, ok. 170 km, z 4 osobami na pokładzie, z cały czas włączoną klimą, w dodatku jeszcze na zimowych oponach 185/60R14, głównie z prędkością 100-120 km/h, ze dwa trzy razy na autostradzie popędziłem go na chwilę do 150-160 km/h.

Zmierzone na dystrybutorze po powrocie i ponownym zatankowaniu do pełna spalanie wyniosło 6,44 l/100 km. Wydaje mi się to troszkę za wiele, ale też może się nie znam i ten Hultaj z tym silnikiem ma taką normę?

Od tego czasu, od zatankowania do pełna, jeżdżę głównie po mieście, bez klimy.
W tej chwili mam przejechane około 195 km od ostatniego tankowania, a wskazówka paliwomierza spadła do poziomu ok. 3 mm ponad środkową kreskę, sugerując, że już ładne kilkanaście litrów spalił (oczywiście wszystko się okaże, gdy dojadę gdzieś do 400 km i znowu zatankuję).
Tak czy siak, wydaje mi się, że pali nieco więcej niż powinien, przy czym pierwotnie starałem się jeździć "po dziadkowemu", ale już wyczytałem, że turbodiesle źle znoszą turlanie przy 1500 obr./min., więc od dwóch dni staram się trzymać silnik w przedziale 1800-2500 obrotów w normalnej jeździe, żeby go nie mulić. Ecodriving też staram się stosować, ale w moim mieście w normalnym ruchu jest to niestety trudne do zrobienia.

Tak jak wspomniałem, jutro wymieniam w nim olej i wszystkie potrzebne filtry.
Dziś założyłem w nim letnie opony (oryginalnie z Austrii sprowadzono go na zimówkach) w rozmiarze 175/65R14.

Jeśli po tym i po mojej zmianie stylu jazdy spalanie się okaże nadal wysokie, to będę się niepokoił, chyba że ktoś lepiej obeznany w temacie napisze, że "ten model tak ma" i tyle. Żeby się nie okazało, że muszę w nim w nowe pompowtryski inwestować :P

Z góry dzięki za każdą odpowiedź :)

kosmos2011:
Jak się nie mylę to w CRDi nie ma pompo-wtryskiwaczy, ale w VAG na pewno są a i 5 litrów to nie 6,44 litra  :mrgreen:

Blatio:
Ok, mój błąd - chodziło mi o wtryskiwacze, a nie pompowtryski, z rozpędu napisałem, bo wszędzie się częściej z tym określeniem spotykałem. Specem od diesli nie jestem, dopiero się uczę :)

A coś więcej można a propos naszych wątpliwości odnośnie do spalania naszych Hujtajów? :)
Mam się martwić, gdy mi po mieście wyjdzie 9 l/100 km, a w trasie 6 l/100 km, czy przyjąć to na klatę?

Wcześniej się naczytałem różnych opinii, że tym silnikiem można w trasie 4,5 litra, a po mieście 6,5 l wykręcić, więc teraz staram się zweryfikować, czy to bajki, czy to może ja coś robię nie tak, czy też samochód coś smyczy :)

kosmos2011:
Albert posiada D3EA to może coś podpowie.

http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3479&postdays=0&postorder=asc&highlight=olej&start=15

http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?p=30887

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej