Forum > Tucson JM

Zepsuta sonda lambda, duże spalanie, LPG

<< < (5/13) > >>

kosmos2011:
To przecież w profilu możesz wpisać ( zrobi to teraz tylko Administrator) Kia forum jest dla wszystkich nawet tych co poruszają się o własnych nogach  :-D

waszek_rmc:
Na temat hałasu pod obciążeniem jest już wątek na forum, wielu osobom pomogła wymiana sprzęgła. Odnośnie błędu, u mnie dodatkowo pojawia się p0011, związany właśnie z CVVT. Póki co nie pojawia się gdy utrzymuje 3/4 oleju na miarce. Natomiast p0133 pojawił się na gazie... Wcześniej nie było. Nie robiłem z tym jeszcze nic, bo pojawia się rzadko... Odnośnie bogatej mieszanki na PB to już mi spec.od gazu wspomniał. Korekta na +14%, spalanie teraz mam średnie 10.8 - 11,4 gazu

martinez98:
Wojtek robiłeś więc niemal wszystko poza układem paliwowym. LPG brak? wtryskiwacze w jakim stanie,  jest tam EGR? EVAP?  Szukałbym najbardziej w paliwie

Wojtek M.:
Dla uproszczenia napisałem, że nie mam gazu - tak naprawdę problem pojawił się ponad 20 000km przed montażem inst. gazowej. Na gazie problem jest identyczny jak na benzynie. Ten silnik nie ma EGR, EVAP korkowałem na próbę - bez zmian. Silnik ogólnie wygląda i pracuje jak nowy, na postoju bardzo równo i cicho, świece wypalone w sposób idealny i równomierny. Korekta mieszanki na gazie i na benzynie +/- kilka procent w okolicy zera. Wszystko super poza przebiegiem wykresu sondy lambda - tak jak wcześniej pisałem po nagrzaniu silnika szpilkowe zejścia na ubogą i mocno zaokrąglone, czasem przeciągnięte na bogatej. Przy tym spalanie w granicach katalogowych - jadąc super oszczędnie 8 do 8,5 na benzynie, V-max 180 - katalogowo chyba 172...
Ponawiam pytanie, czy ktoś z kolegów wymieniał łańcuszek łączący wałek wydechowy z ssącym - jakie były przyczyny i jakie efekty po wymianie. To ostatni pomysł jaki mam w temacie, ale nie chcę już na darmo wydawać kolejnych pieniędzy :)
Pozdrawiam fanów koreańskiej motoryzacji!

martinez98:
Nie pisałbym w ciemno. Miałem to samo, podobne objawy, też "na ogół bogata sonda" i piki do ubogiej, też brak zmiany spalania, kultury pracy, a jednak błąd był. Ja wymieniłem wtryski gazowe, zestroiłem instalację i problem rozwiązałem. Też miałem mimo wszystko błąd na benzynie. IMHO żadne łańcuszki. Układ paliwowy.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej