Forum > Tucson JM
Zepsuta sonda lambda, duże spalanie, LPG
martinez98:
Nie wymieniaj sondy. Miałem to samo, też pod obciążeniem wolniej niż na postoju. Napisałem Ci już na lpg-forum co rozwiązało problem.
Hinek:
--- Cytat: "bednar" ---Czyżby sławna lista PRINSa silników które nie lubią gazu?
Miałem za duży luz zaworu wylotowego na 1 cylindrze i przez zmianę grubości płytek zostało to doprowadzone do porządku, po to żeby się zawór nie wypalił.
--- Koniec cytatu ---
Owszem, lista też + info od Hyundaia. Zauważ że Hyundai jako taki nie zgadzał się na montaż gazu w czasie gwarancji do tych silników. Zgadzali się poszczególni dealerzy - ale naprawy można było realizować tylko u tego który który gaz założył...o ile nie spajtował :-)
Zawór nie wypali się od zbyt dużego luzu - zabójcze dla silnika są zbyt małe luzy.
y4r3k:
Tak przy przy okazji, mój tucson ma ponad 130 000km na lpg i silnik chyba nieźle się trzyma.
waszek_rmc:
CZy kolega bednar, poradził sobie z tematem? U mnie to nie będzie przyczyną LPG, bo ubogą mieszankę miałem już na samym PB, przed montażem. Wtedy było -11%, teraz na PB -14%. Cokolwiek to znaczy. Tak jakby za dużą dawkę paliwa dostawał. Na LPG pojawia się czasami błąd, przy równej jeździe - P0133, ale naprawdę sporadycznie i to tylko na LPG. Za to w trasie brak błędu P0011, o którym pisałem w innym temacie... Co dziwne, pojawia się tylko na krótkich odcinkach..
Obroty na jałowym, czy to PB czy LPG mam 700, w torque pokazuje min falowanie +/- 18, wskazówka lekko drży, albo nawet wcale. Spalanie gazu w trasie ok 10.4, po okolicznych "hynhach" jakies 12.7
Co może być powodem tej mieszanki? Od której to dokładnie sondy? Spalanie jest raczej OK, nie narzekam na spalanie gazu. A zrobiłem juz ponad 2000 km na LPG...
[ Dodano: 2014-07-25, 07:21 ]
Dodam jeszcze, że wtryski są nówki, barracuda. A problemy z mieszanką miałem przed montażem LPG, teraz tylko pojawia się P0133
Lepki:
Czy ktoś może wie, czy 1sza sonda lambda o symblolu: a59104, 12V/2237 HMC, będzie mogła zastąpić sondę: a78613, 12V/2110 HMC ?
a59104 pochodzi z Kia Sportage 2.0 benzyna.
Nawigacja
[#] Następna strona