Forum > Getz

[Getz] pykanie w silniku

<< < (2/2)

robaszek127:
Stukanie popychaczy powinien załatwić lepszy olej i kupiłem syntetyk lotos z promocji markecie ale na razie nie wymieniam.
Stukać może wiele rzeczy. Nawet łozysko jakieś, coś w skrzyni itp więc ciężko dojść często i trzeba jeździć.

Andy:
U mnie zaczelo delikatnie stukac, jak samochod mial okolo 50 tys. km. przebiegu i tak juz sobie cyka od 100 tysi. Nasila sie, jak jest zimny silnik (zima), po chwili (jak sie nagrzeje albo wylacze i wlacze pare razy silnik)  przestaje stukac. Jak byl na gwarancji probowalem cos z tym zrobic w serwisie ASO, ale efekt wlasciwie byl zaden.

eLuke:

--- Cytat: "Andy" ---U mnie zaczelo delikatnie stukac, jak samochod mial okolo 50 tys. km. przebiegu i tak juz sobie cyka od 100 tysi. Nasila sie, jak jest zimny silnik (zima), po chwili (jak sie nagrzeje albo wylacze i wlacze pare razy silnik)  przestaje stukac. Jak byl na gwarancji probowalem cos z tym zrobic w serwisie ASO, ale efekt wlasciwie byl zaden.
--- Koniec cytatu ---

Stukanie po uruchomieniu na zimnym silniku to norma - jak chwilę popracuje w oleju to przestaje. W moim przypadku chodzi o stukanie (mniejsze niż to po starcie na zimnym), które pojawia się po nagrzaniu silnika i jest słyszalne na wolnych obrotach.

[ Dodano: 2013-08-13, 16:31 ]
Po wczorajszej wizycie z autem u p. doktora i osłuchaniu z użyciem stetoskopu stwierdzono stukanie samoregulatora hydraulicznego zaworu wydechowego na drugim cylindrze (czy jakoś tak). Zdaniem mechanika można z tym żyć, jedynie stukanie będzie narastało. Najlepiej wymienić. Oczywiście komplet, żeby nie otwierać znowu, jak się odezwie kolejny popychacz - ale to zależy od podejścia użytkownika.
Teraz muszę upolować jakieś niedrogie 12 szt. samoregulatorów i umówić się z mechanikiem na wymianę.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej