Autor Wątek: [ix35 EL] Dokładka tempomatu  (Przeczytany 130109 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

trucikmm

• Gość
[ix35 EL] Dokładka tempomatu
« Odpowiedź #60 dnia: 28 Październik 2013, 19:10:31 »
To znaczy ze jak nie działa macie uszkodzoną wiązkę przewodów, czeka was ponowny zakup albo wymiana jak się zgodzi sprzedawca (przycisków)  :mrgreen:

aker

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 28 Październik 2013, 20:20:54 »
Poniżej fotka moich przycisków. Teoria z uszkodzoną wiązką jakoś do mnie nie przemawia. Za to Lessiu2 twierdzi, że ma uszkodzony zwijacz.

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #62 dnia: 29 Październik 2013, 07:30:46 »
Na filmiku instruktażowym pokazane było wyraźnie, że jeśli przestawi się zwijacz o jeden obrót w lewo, lub w prawo, to przestaje on funkcjonować poprawnie. Ma to związek m. in. z tempomatem. Dlatego uważajcie na niego przy demontażu kierownicy. :oops:

aker

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 29 Październik 2013, 08:29:28 »
Cytat: "jacek2"
Na filmiku instruktażowym pokazane było wyraźnie, że jeśli przestawi się zwijacz o jeden obrót w lewo, lub w prawo, to przestaje on funkcjonować poprawnie. Ma to związek m. in. z tempomatem. Dlatego uważajcie na niego przy demontażu kierownicy. :oops:

Nie demontowałem kierownicy, nie dotykałem nawet zwijacza  :-/

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #64 dnia: 29 Październik 2013, 10:22:40 »
Cytat: "lessiu2"
Czy mógłby ktoś napisać ile powinno być pinów w kostce łączącej taśmę w kierownicy z zawijakiem?
Pytam się dlatego, że sprawdziłbym w swoim aucie ile pinów ma zawijak i jeżeli będzie miał tyle samo co napiszecie to będzie znaczyć, że nie będzie trzeba kupować zawijaka tylko samą kierwonicę z temopomatem i taśmą łączącą przyciski.
Czy zakładał ktoś może sam w Stylu, silnik 1.6GDI a najlepiej w Poznaniu?

U mnie w zwijaku w gnieździe występuje w dwóch rzędach po 5 pinów.
W sterowaniu tempomatem w białej kostce jest (jeśli dobrze pamiętam) w dolnym rzędzie jest 5 przewodów, a w górnym rzędzie 3, albo 4 przewody

lessiu2

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 15 Listopad 2013, 10:39:14 »
Jakiś czas temu pisałem z pomocą o niedziałającym tempomacie po założeniu. Tak jak wspomniałem paru osobą, przy zakładaniu przekręciłem zwijacz (w serwisie na to mówią taśma). Źle ustawiłem zwijacz przy zakładaniu i skręcając kierownicą poczułem opór i jakieś trzaski. Tempomat uruchomił się jak tylko odpaliłem auto ale po przekręceniu kierownicy już przestał odpowiadać. Oddałem to do serwisu, zwijacz wymienili i tempomat działa. Jeżdżąc wcześniej do nich wypytywałem się o jakieś bezpieczniki albo inne przełącznik i powiedzieli, że w tym przypadku nic takiego nie ma. Musi działać. W moim przypadku to był mój błąd. O takiej samej sytuacji gdzieś doczytałem, albo oglądałem film.

Należy uważać bo przekręcając zwijacz przestaje działać tempomat - rada dla innych :)

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #66 dnia: 15 Listopad 2013, 13:46:04 »
Dobrze że znowu temat wrócił. Jak wiadomo zainteresowanym zrobiłem sobie też tempomat. Ale wpadłem na pomysł, aby temat wrzucić do zaprzyjaźnionego serwisu. No i oni są daleko w tyle z wiedzą na ten temat. Nic nie wiedzą na temat przełożenia kierownicy i uruchomieniu tempomatu. Wysłali pismo w tej sprawie do centrali i już trzeci tydzień czekają na odpowiedź. Myślę że temat umrze śmiercią naturalną i informacji z serwisu nie otrzymam. A to jest naprawdę proste... :mrgreen:  :mrgreen:

Caastiv

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 15 Listopad 2013, 17:35:41 »
Dobrze że znowu temat wrócił. Jak wiadomo zainteresowanym zrobiłem sobie też tempomat. Ale wpadłem na pomysł, aby temat wrzucić do zaprzyjaźnionego serwisu. No i oni są daleko w tyle z wiedzą na ten temat. Nic nie wiedzą na temat przełożenia kierownicy i uruchomieniu tempomatu. Wysłali pismo w tej sprawie do centrali i już trzeci tydzień czekają na odpowiedź. Myślę że temat umrze śmiercią naturalną i informacji z serwisu nie otrzymam. A to jest naprawdę proste... :mrgreen:  :mrgreen:

ja dzisiaj pytałem w serwisie o dokładkę tempomatu, handlowiec powiedział, że oni montowali tempomaty z taką wajchą jak w starych mercedesach, kosz około 3000.
a jak pytałem o wymianę kierownicy, to powiedział mi, że nie ma wiedzy na ten temat i nie chce mówić tak albo nie.

vqsoft

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 15 Listopad 2013, 19:18:30 »
Cytat: "lessiu2"
Jakiś czas temu pisałem z pomocą o niedziałającym tempomacie po założeniu. Tak jak wspomniałem paru osobą, przy zakładaniu przekręciłem zwijacz (w serwisie na to mówią taśma). Źle ustawiłem zwijacz przy zakładaniu i skręcając kierownicą poczułem opór i jakieś trzaski. Tempomat uruchomił się jak tylko odpaliłem auto ale po przekręceniu kierownicy już przestał odpowiadać. Oddałem to do serwisu, zwijacz wymienili i tempomat działa. Jeżdżąc wcześniej do nich wypytywałem się o jakieś bezpieczniki albo inne przełącznik i powiedzieli, że w tym przypadku nic takiego nie ma. Musi działać. W moim przypadku to był mój błąd. O takiej samej sytuacji gdzieś doczytałem, albo oglądałem film.

Należy uważać bo przekręcając zwijacz przestaje działać tempomat - rada dla innych :)

przed oddaniem na serwis zdemontowałeś panel tempomatu ?
btw sporo musiałeś przesunąć ten zwijacz - pewno o jeden cały obrót..

lessiu2

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 15 Listopad 2013, 23:16:04 »
Nie zdejmowałem z tego względu, że w zwijaczu tylko tempomat nie działał. Gdybym zdjął panel to bym nie miał co zgłaszać, że mi nie działa. Prawdę mówiąc to znajomy znał właściciela serwisu i powiedziane mu było co się stało. Zamówił po prostu nowy zwijacz i mi wymienili.
Tak vqsoft, źle go założyłem o jeden obrót i dlatego przy skręcie w prawo nie mogłem do końca obrócić kierownicy bo zwijacz hamował.

wieloryb7

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 16 Listopad 2013, 15:39:12 »
Jak wiadomo zainteresowanym zrobiłem sobie też tempomat. Ale wpadłem na pomysł, aby temat wrzucić do zaprzyjaźnionego serwisu. No i oni są daleko w tyle z wiedzą na ten temat

Ja również pytał ASO o możliwość przeprowadzenia takiej operacji pod dachem ASO, zachowując w ten sposób gwarancję (przy dostarczeniu używanych części przez moja osobę).  Wg opisu zamyka się to w 1 roboczogodzinie, zatem koszt powinien wynieść ok 200zł.
Elektryk jednak, kiedy usłyszał o dokładaniu tempomatu odpowiedział, że jest to absolutnie niemożliwe, aby tak prosto dało się to zrobić.  A do tego on nie weźmie odpowiedzialności za ewentualne problemy w przyszłości z tym związane.  Szopka...

Offline Zibi

• Giełda
« Odpowiedź #71 dnia: 16 Listopad 2013, 17:38:31 »
Pozostaje napisanie oficjalnego zapytania do HMP i cierpliwe czekanie na odpowiedź.

cruel

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 16 Listopad 2013, 19:08:28 »
Szopką to jest to ,że nie ma możliwości wybrania tempomatu na poziomie zamawiania auta. Tylko w najbogatszej wersji jak zamawialiśmy chyba wtedy był.

wieloryb7

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 16 Listopad 2013, 19:46:37 »
To fakt, że koreańscy producenci nie są elastyczni w konfiguracji. Ja chętnie bym dokupił ogrzewanie siedzeń przednich (które u konkurencji kosztuje od 800 do 1500zł), ale "to se ne da".  Montaż w ASO staje się już nieopłacalny, bo wymaga nowych i oryginalnych części, co łącznie by kosztowało ze 3tys.   Pozostaje jedynie dokupić dupogrzałkę podłączaną pod zapalniczkę :)
Zastanawia mnie jednak, że przez ponad 3 lata od premiery żadne ASO nie wpadło na pomysł, aby zarabiać dokładając tempomat metodą z forum. Wystarczyłoby domówić paneli prawych do kierownicy od producenta, 30 min roboty i kasować po 999 PLN. Na pewno wiele osób by się zdecydowało.

Caastiv

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 16 Listopad 2013, 19:58:04 »
Cytat: "wieloryb7"
Zastanawia mnie jednak, że przez ponad 3 lata od premiery żadne ASO nie wpadło na pomysł, aby zarabiać dokładając tempomat metodą z forum. Wystarczyłoby domówić paneli prawych do kierownicy od producenta, 30 min roboty i kasować po 999 PLN. Na pewno wiele osób by się zdecydowało.

musieliby to robić poza wiedzą HMP. inaczej mogliby im odebrać autoryzację.
tłumaczył mi to handlowiec jak pytałem, oni mają określony 'katalog' usług, które mogą świadczyć w związku z takimi dokładkami/przeróbkami.
i nic więcej im nie wolno.