Forum > Instalacja LPG, CNG, inne
Czy sam poradzę sobie z wymianą listwy LPG i jaką kupić ?
niebrzydal:
Nie chodzi o tańsze tylko pasujące.
KAROL208:
To polecam matrixy masz je w liście wtrysków ale i tak musiał byś połączyć się programem i wybrać je w zakładce.
Tak plug & play to valteki 30 i przekręcić dysze ze starych oraz czujnik temp gazu i nie musiał byś włazić w program.
niebrzydal:
Ok dzięki.
mar_p:
Witam,
miałem podobny dylemat niedawno
wymieniłam sam na valteki te czerwone, poprzednie tez były u mnie chyba valteki tylko jakies stare czarne. Może i są one najsłabsze ale jednak cena 100-150zł jest argumentem który mnie przekonał :)
Bez problemu zrobiłem to sam i poszło nawet bez żadnych kalibracji, ale dodatkowo kupiłem sobie mimo wszystko interfejs do kompa (40zł też na allegro) . Zrobić kalibrację nie zaszkodzi, a gazownicy biorą za to 100zł mimnimum. Słabość tych valteków ponoć właśnie na tym polega że się rozkalibrowują szybciej niż inne, więc zaleca się kalibrację co 10-15 tyś km. Wtedy jest to korygowane czasem wtrysku.
Ja miałem w komplecie też nowe dysze i trzeba je rozwiercić na dobraną średnicę.
Gazownik za wymianę listwy wołał 465zł!! Więc oszczędność duża!! Max godzinka roboty.
KAROL208:
mar_p, Kalibracja wtrysków polega na wymianie gumek tłoczków i ustawieniu skoku tłoczka. Bez specjalnego sprzętu się nie da zrobić.
ja w sonacie valteki wywaliłem po 6miesiącach, koszt tak jak mówisz ok 100zł listwa u mnie 2 listwy więc 200zł.
Założyłem zamiast valteków hany czerwone po 90zł/szt co daje 540zł i 3lata spokoju bez zaglądania do instalacji.
Teraz hanki czy baracudy to koszt ok 80zł szt, a szybkość i precyzja nie porównywalna to valteków.
Z tańszych polecam regfasty troche głośne ale też dobrze trzymają parametry.
Nawigacja
[#] Następna strona