Autor Wątek: [Getz] [Getz] gumowa osłona amortyzatora - tył  (Przeczytany 9647 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marrgoss

• Giełda
[Getz] gumowa osłona amortyzatora - tył
« dnia: 21 Kwiecień 2013, 18:31:04 »
Witam
Przy okazji wymiany opon na letnie zauważyłem, że gumowa osłona (a może są to jakieś odboje czy coś - nie jestem pewien) w górnej części amortyzatorów tylnych z jednej strony jest mocno sparciała i popękana, a z drugiej strony nie ma już prawie wcale tej osłony :-/
Czy ktoś wymieniał na własną rękę te gumy?
Na ile to skomplikowane i czasochłonne?
Czy potrzebny jest jakiś specjalny sprzęt do tego?
I czy przy okazji ich wymiany warto wymienić coś jeszcze?
Będę wdzięczny za odpowiedź
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 18:39:01 przez Brt »

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Kwiecień 2013, 18:51:31 »

Offline marrgoss

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Kwiecień 2013, 04:09:16 »
Dzięki za odpowiedź i fotkę.
Widziałem ten wątek ale nie bardzo znalazłem odpowiedź na moje pytana dlatego zdecydowałem się założyć nowy.
Póki co nic nie hałasuje w tylnym zawieszeniu a tamten wątek dotyczy głównie tego.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Kwiecień 2013, 20:00:35 »
Liczyłem że dokonasz analizy tematu "stuki z tylnego zawieszenia".
Zdjęcia z rosyjskiego forum pokazują jak zdemontować amortyzator. Zgoda nie jest pokazane jak odkręcić dolne mocowanie (śruba+nakrętka), ale z tym raczej nie będziesz miał problemu. Zdjęcie z naszego forum pokazujące zużytą gumę pod górną podkładką talerzykową to info dla Ciebie może u mnie też trzeba wymienić. Osobiście jak miałbym się zabrać za naprawę to najpierw zdemontowałbym amortyzator (nie trzeba żadnych ściągaczy, planików, młotków 5kg) i zweryfikowałbym wszystkie części. Następnie zmontowałbym wszystko z powrotem, dokonałbym zakupu potrzebnych części i wykonał naprawę właściwą.

darek186

• Gość
Re: [Getz] gumowa osłona amortyzatora - tył
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Kwiecień 2013, 21:36:37 »
Cytat: "marrgoss"
Witam
Przy okazji wymiany opon na letnie zauważyłem, że gumowa osłona (a może są to jakieś odboje czy coś - nie jestem pewien) w górnej części amortyzatorów tylnych z jednej strony jest mocno sparciała i popękana, a z drugiej strony nie ma już prawie wcale tej osłony :-/
Czy ktoś wymieniał na własną rękę te gumy?
Na ile to skomplikowane i czasochłonne?
Czy potrzebny jest jakiś specjalny sprzęt do tego?
I czy przy okazji ich wymiany warto wymienić coś jeszcze?
Będę wdzięczny za odpowiedź
Pozdrawiam

z tego co zrozumiałem to piszesz o odbojach tylnych amortyzatorów
jakiś czas temu wymieniałem to u siebie bo również były strasznie sparciałem, odboje prawie nie trzymały osłony amortyzatorów....
zapłaciłem 47.99zł za kayaba(2 sztuki), nr katalogowy 930002
wymiana prosta, wszystko nalezy zrobić tak jak zostało opisane w wątku w linku z ruskiej strony

Małe pytanie do tych co wymieniali tylne amortyzatory, czy u Was również dolna śruba amortyzatorów jest/była przyspawana? u mnie tak jest i teraz nie wiem czy tak powinno być(w co wątpie) czy mechanik poprzedniego właściela jest geniuszem...