Forum > ix35 EL
[ix35 EL] Rura przednia a czujniki parkowania
Zibi:
Panowie, czujniki parkowania działają na zasadzie emisji fali i pomiaru czasu jej powrotu, w przypadku rury, będzie mierzony czas powrotu fali od tej rury. panowie w ASO mówiący, że rura nie przeszkadza szukają frajera, któremu opchną czujniki i rurę jednocześnie.
Asystent parkowania odczytuje bardzo dokładne dane z czujników parkowania i w przypadku montażu rury by nie działał, uznałby rurę za przeszkodę.
Czysta fizyka, może kiedyś wymyślą inteligentne centralki parkowania, które będą w stanie eliminować pewne obszary (przykładową rurę) i wówczas będzie git, na dzień dzisiejszy nie ma takiej możliwości.
vqsoft:
wszystko zależy jaki zakres ma sensor i jakiego kształtu emituje fale żaden raczej nie ma zakresu 180st. Dodatkowo umiejscowienie sensorów tez ma znaczenie.
bodiniusz:
No, jak działają czujniki to wiemy wszyscy zapewne. Chodziło bardziej o to, czy ich połoźenie vs. kąty vs. położenie rurki powodują problem, czy nie. Na wszelki wypadek odpuściłem rurkę :) (trochę z bólem).
Zibi:
rurka fajna sprawa, wiem bo mam ... czujniki, aby działały poprawnie, musza być rozmieszczone równomiernie, bo dopiero odczyt powrotu fali z dwóch czujników jest w stanie nie tylko wskazać odległość od przeszkody ale i położenie przeszkody (z prawej, z lewej czy na środku).
Gdyby czujniki nie miały zakresu 180 stopni (wiem teoretycznie, w praktyce jest to około 150-160) to cały czujnik parkowania psu do budy by się nadał, gdyż miałby martwe strefy.
Nawigacja