Forum > Santa Fe (2006-
[Santa Fe CM] Napęd AWD w Santa Fe CM
sebix78:
Witam forumowiczów,
Jestem świeżym nabywca Santa Fe CM AWD z racji tego że jest to moje pierwsze auto z napędem na 4koła ,nie mam większego pojęcia jak bezpiecznie korzystać z tego napędu,aby go nie uszkodzić.
W związku z tym nasuwa mi się kilka pytań-
Czy podczas włączonej blokady AWD można pokonywać zakręty,czy np służy ona do wydostania się ze śniegu błota i krótkiej jazdy wprost?
Czy blokada awd automatycznie wyłącza się powyżej prędkości 40km/h?
Jak użytkować tego napędu ,by móc długo cieszyć się z jego posiadania?
Dodam tylko iż nie mam zamiaru moim Hultajem latać w rajdach offroadowych.
Pozdrawiam.
jaclwapl:
--- Cytat: "sebix78" ---Witam forumowiczów,
W związku z tym nasuwa mi się kilka pytań-
Czy podczas włączonej blokady AWD można pokonywać zakręty,czy np służy ona do wydostania się ze śniegu błota i krótkiej jazdy wprost?
--- Koniec cytatu ---
Tylko na wprost i nie możesz hamować tak więc jak zapali Ci się czerwone światło to wal przez skrzyżowanie bo masz do wyboru albo padnie napęd albo na czerwonym przejedziesz :mrgreen:
a tak na poważnie to nie przejmuj się głupotami. Jeździj normalnie i nie przejmuj się pierdołami:) Santki do rocznika 2004 miały tylko stały AWD i jeżdżą do dziś i mają się dobrze.
--- Cytat: "sebix78" ---Czy blokada awd automatycznie wyłącza się powyżej prędkości 40km/h?
--- Koniec cytatu ---
Tak
--- Cytat: "sebix78" ---Jak użytkować tego napędu ,by móc długo cieszyć się z jego posiadania?
--- Koniec cytatu ---
wymieniać olej w mostach - co ok 50-100 tyś. Jeździć z takimi samymi oponami na każdej osi.
--- Cytat: "sebix78" ---Dodam tylko iż nie mam zamiaru moim Hultajem latać w rajdach offroadowych.
nawet jakbyś miał zamiar to bym odradzał. Santek to nie terenówka do off'u, to taki większy kombik:) (Panda też była w wersji 4x4 co nie czyniło ją autem terenowym).
--- Koniec cytatu ---
bartimo:
Witajcie,
Santa Fe CM 2.2 crdi 155KM 4WD ma stały napęd na przednią oś czy na tylną?
Brt:
Przód
bartimo:
więc moje kolejne pytanie: czy wał napędowy do tylnej osi kręci się cały czas? czy tylko przy załaczonym napędzie 4WD?
Nawigacja
[#] Następna strona