Forum > Lantra
umierajacy silnik??
pakson:
witam,
ostatnio moja Landryna ma problemy z silnikiem, pisałem wcześniej w temacie o cewce zapłonowej ale okazało się że cewka jest ok, zmierzone zostało sprężanie na cylindrach i okazało się że na 1 w ogóle nie ma na 2 jest malutkie natomiast na 3 i 4 jest wszystko ok, i teraz pytanie co może być nie tak czy wypaliło już tak konkretnie uszczelkę, czy wypaliło zawory... może ktoś się spotkał z podobnym problemem...i byłby w stanie coś doradzić??:)
Pozdrawiam Paki18
BartBartez:
Była robiona próba olejowa?
pakson:
próba nie, ale mechanik coś wspomniał o wypalonych gniazdach zaworowych...a co do próby to robi się ją po co?? żeby wiedzieć czy dół jest do roboty czy góra...??
daroreczek:
próbę sie robi z tego względu żeby sprawdzic czy pierscienie trzymają wystarczy wstrzyknąć mała ilość oleju do gniazda świecowego i wtedy sprawdzic kompresje jezeli znacząco podskoczy kompresja to już wiadomo o co chodzi
pakson:
Lantra rozbebeszona:) , no i okazało się ze zawory wydechowe na 1 i 2 garze są do bani, także czeka mnie wymiana zaworów wydechowych, docieranie zaworów, planowanie głowicy, prowadnice, nowe uszczelniacze zaworowe i uszczelki(pod głowice, kolektor wydechowy, dolotowy, pokrywa zaworów, pod świece), mechanik powiedział że za robotę weźmie 450PLN + robota u szlifierza 350-450 no i części ~550.
Czyli zamknę się w 1500 czy to dobra cena za taki remoncik??
PS. Zdecydowałem się na takie posunięcie po konsultacji z mechanikiem który doradził mi jako sąsiadowi, że mogę kupić drugi silnik ale nie mam gwarancji że pojeżdżę na nim długo przeważnie dają miesięczną gwarancje, a potem to już LOS decyduje... wiem że są próby olejowe, mierzenie sprężania ale moja Lantra na początku w Lipcu jak ją kupowałem też miała parametry w porządku(sprawdzane)...
Pozdrawiam i dam znać co wyszło po zakończeniu prac remontowych:)
Nawigacja
[#] Następna strona