Autor Wątek: [Sonata EU4] Problem z automatyczną skrzynią  (Przeczytany 3461 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jerz85

• Gość
[Sonata EU4] Problem z automatyczną skrzynią
« dnia: 11 Czerwiec 2013, 13:11:35 »
Witam.

Mam  dość dziwny problem z automatyczną skrzynia biegów w mojej Sonacie.
Posiadam Sonata od około roku. Auto jeździło bez żadnych większy problemów, ale ostatnio podczas jazdy zapalił mi się Check i skrzynia działała tylko na 3 biegu. Po ponownym rozruchu wszystko było ok, ale w związku z tym, że dawno nie sprawdzalem poziomu oleju w skrzyni zajrzalem pod maskę. I tu zonk bo bagnet się nie macza. Dolałem na szybko oleju od ojca, ma Santa Fe, ale nie wiem dokładnie co on nalewał do swojej, prawdopodonie DEXTRON IID. Weszlo około 1.5L, a problem pojawił sie znowu po kilku dniach, ale tylko na chwile. Po ponownym uruchomieniu wszystko gra, biegi płynnie się zmieniają, ręczna zmiana też działa bez problemu. Wiem, że muszę wymienić całkiem olej, ale moje pytanie jest taki czy nie poszło coś w skrzyni i nie czeka mnie remont?

NieAmator

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Czerwiec 2013, 15:58:35 »
jeżeli auto chodzi na 3 biegu tylko to znaczy że skrzynia przeszła w tryb serwisowy, jedź na komputer niech pościągają błędy

jerz85

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Lipiec 2013, 14:59:51 »
Byłem u znajomego mechanika i skasował mi błąd. Niestety skrzynia w dalszym ciągu okazjonalnie wchodzi w tryb awaryjny i jest tylko 3.
Błąd dotyczył czujnika prędkości wałka, tyle pamiętam.