Forum > Accent
[Accent X3] Podświetlenie zegarów nie działa
Polko:
jak kolega dopisał, jednym słowem...
...AMEN ;-)
maciekw:
sprawdź miernikiem na stykach gdzie mocujesz żarówki, czy masz przejście z nich do styku +12V i do masy. Styki znajdziesz poszukując ich przy mocowaniach żarówek, które świecą.
Poza tym, czy masz żarówki czy diody? Diody wymagają odpowiedniej polaryzacji.
A w sumie, jeżeli nie działa Ci jedna strona zegarów to może być przerwana ścieżka (lub ścieżki) tak jak znalazłeś. Jeżeli nie masz wprawy w lutowaniu to uważaj z lutowaniem na taśmie, jak przedmówcy mówią, ale zaopatrz się dodatkowo w kalafonię (nawet jeżeli cyna jest już z kalafonią). Zdrap delikatnie nożykiem zieloną warstwę, aż ścieżka będzie miedziana. lutownica, kalafonia, odrobina cyny i rozprowadź cynę na ścieżce z dwóch stron przerwy. Jak przerwa ma więcej niż 2mm to użyj drucika miedzianego (np. telefonicznego) lub np. "nóżek" od resystorów.
skyline:
polaczylem sciezke za pomoca drucika miedzianego, zalutowalem :mrgreen: i dziala, wszystkie zegary swieca sie :-> nie dalo sie sie wlozyc tylko z powrotem do korytka z uwagi, ze nie zalowalem cyny wiec zakleilem tasma klejaca szara 8-) .
Polko:
no i pięknie...widzisz a "już allegro chciałeś odwiedzać" :-P
...ważne, że działa a tej "pierdołki" nie widać ;-)
skyline:
a gdyby tak zmienić na licznik z obrotomierzem, koszt nie duży a efekt będzie chyba fajny. Przeglądałem manuala zamieszczonego tu na forum jak podmienić licznik, ale nie rozumiem paru kwestii, mianowicie o co chodzi z podmienianiem kabelków w wtyczkach? oraz o co chodzi z wtyczka z wolnym pinem, trzeba w ten wolny pin wpiąć jakiś kabelek czy co? Zrozumiałem tylko, ze trzeba dokręcić kabelek do śruby tacho i spiąć ten kabel z bialym co jest w wtyczce z wolnym pinem... ale o co chodzi z tym wolnym pinem i podmienianiem kabelków w wtyczkach to nie rozumiem, niech ktoś mi wytłumaczy jak krowie na miedzy :mrgreen: :mrgreen: czy może wystarczy coś w stylu plug&play? wsadzamy wtyczki w licznik podłączamy kabel z konektorkiem do śruby "tacho" i łączymy ten kabel z białym co jest w wtyczce z wolnym pinem?
Nawigacja
[#] Następna strona