Forum > i10
[i10 PA] Problem z uruchamianiem silnika
PeterMac:
Witam, mam problem ze swoim Hyndai i10, problem polega na tym ze raz na kilkanaście uruchomień silnika nie zapala się kontrolka immobilisera i w tym momencie silnika nie można w ogóle uruchomić.
Zdarza się to powiedzmy średnio dwa razy na 10 uruchomień, ale obawiam sie ze za którymś razem silnika w ogóle nie uruchomię i będę musiał go holować, samochód ma 3,5 roku, i mały przebieg ~27 tyś.
Próbowałem tez z innym zapasowym kluczem niestety ta sama sytuacja.
Co myślicie może być przyczyną ? i od czego zacząć najlepiej sprawdzanie w takiej sytuacji, dodam ze auto nie jest juz niestety na gwarancji.
Z góry serdecznie dziękuje za wszelkie wskazówki.
kosmos2011:
Można zacząć od odpięcia na pewien moment minusa od akumulatora. Potem można sprawdzić podłączenie anteny imo kostki M09 (pin 1 i 2) i M20 (pin 1 i 2).
PeterMac:
Dzieki bardzo za cenne wskazówki, będę musiał sprawdzić od tego właśnie, jak nic nie da to raczej chyba sam nic nie wykombinuje i bede musiał dać auto do serwisu na dobre.
Wprawdzie juz byłem i nic nie stwierdzono, żadnych błędów z komputera itp. a jednak problem występuje, moze nie jest bardzo częsty ale sam fakt jego istnienia wkurza, przekręcasz kluczyk i silnik nie odpala dioda immo nie zapala sie, ponowne zakręcenie dioda zapala i pali od razu.
Przy okazji zapytam czy te schematy to są właśnie z Hyundai i10 ?
kosmos2011:
--- Cytat: "PeterMac" ---Przy okazji zapytam czy te schematy to są właśnie z Hyundai i10 ?
--- Koniec cytatu ---
Pomyliłem się i przez pomyłkę dałem schematy od Ferrari :mrgreen:.
http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2977
PeterMac:
hehe pytałem tylko dla pewności :-D
dzięki bardzo za link do tamtego tematu! na pewno przydadzą sie te pliczki.
Nawigacja
[#] Następna strona