Forum > Tucson JM

Diagnostyka komputerowa.

<< < (2/5) > >>

bobek310:
Mój też kasuje błędy, w tym kontrolkę check.

stefan811:
Panowie dzięki za podpowiedź.
Kupiłem skaner diagnostyczny Automax U480- błąd wykasowany lampka check już nie drażni !
Gdyby ktoś potrzebował skasować błąd w Z.G. jestem do dyspozycji.

Nix2:
Podepnę się pod temacik... możecie napisać coś więcej o błędach i ich kasowaniu? Czy np. niektóre błędy (silnika) w ogóle nie zapalają "checka" ? Czy są błędy znaczące tj. takie przez które silnik gorzej funkcjonuje i takie które niewiele wnoszą?
Co się dzieje jeśli sterownik ma zapisany błąd a nie wykasuje się go wcale ? Czy odpięcie aku także nie kasuje (niktórych??) błędów?

A jakie parametry można monitorować, z jakiego programu korzystacie?
Czy da się zaobserwować np. co daje podpięcie power-boxa pod gniazdo( jedyne) w listwie CR ? Albo czy da się zaobserwować jak po podpięcie boxa wpływa na dawkę paliwa?

y4r3k:
Spodziewam sie, ze malo istotne bledy silnika nie sa sygnalizowane lampka 'check'. Takie bledy komputerka 'ECU' mozna skasowac praktycznie wszystkim co wejdzie w obd :D
Kiedys widzialem taki blad, ktory nie spowodowal checka w Tucsonie.

Bledow systemu SRS (poduszki, napinacze, czujniki zderzeniowe) w Tucsonie raczej nie skasujemy czyms co kosztowalo mniej niz 2-3 tys zlotych (chyba, ze sie  myle - prosze mnie poprawic ?). Podobno w starszych modelach (Santa Fe) dalo sie to zalatwic odpieciem aku, lecz nie tu..). Testowalem, gdy padl mi nagle czujnik zderzeniowy.

stefan811:
Ja ze swoim błędem (coś z egr)jeździłem ok trzech tygodni. Kontrolka check świeciła ale auto działało jak zawsze, czyli nie przeszedł w tryb awaryjny, nie blokowało obrotów brak spadku mocy. Odpięcie akumulatora na 48h nie zgasiło kontrolki.
Skaner który zakupiłem nie podaje żadnych parametrów pracy silnika tylko pozwala czytać błędy i je kasować.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej