Autor Wątek: Płyn do chłodnicy  (Przeczytany 4398 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

morgun

• Gość
Płyn do chłodnicy
« dnia: 14 Kwiecień 2009, 20:10:40 »
W nowym i30, po 2 tygodniach jazdy zauważyłem niski poziom płynu chłodzącego. Zadzwoniłem na serwis gdzie powiedzieli mi żebym sobie dolał Dynagel, oni taki leją bo jest tańszy od tego od shela. Kupiłem dynagela ale moje wątpliwości wzbudził kolor. Dynagel jest czerwony, a ta resztka widoczna w zbiorniczku jest niebieska. Można to mieszać?

k7s5a2

• Gość
Płyn do chłodnicy
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Kwiecień 2009, 20:22:46 »
Hm ...
A na opakowaniu nie jest napisane czy można mieszać i jeśli już to z czym?

morgun

• Gość
Płyn do chłodnicy
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Kwiecień 2009, 20:26:27 »
Na opakowaniu pisze, że mieszalny z wszystkimi płynami opartymi na glikolu etylenowym, no ale nie wiem czy ten co jest wlany to jest właśnie taki. dawniej bywało tak że czerwone to borygo i nie mieszało sie z niebieskimi. Najlepsze jest to, że w mojej orginalnej instrukcji brakuje stron właśnie o płynach dolewanych do auta. Tak dla pewności w i30 benzynowym zbiornik wyrównanwczy na płyn do chłodnicy to ten obok płynu do spryskiwaczy z napisem coolant?

mihu_24

• Gość
Płyn do chłodnicy
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Kwiecień 2009, 12:49:56 »
A ile tego ubytku?
Jeżeli pół litra nie zastanawiałbym się nad tym - zawsze całość można wymienić :-)
No ale co powie na to serwis no i ile skasuje :cry:
Raz byłem świadkiem wymiany piór wycieraczek w Getzu,oczywiście w ASO.Koszt 150 złotych <lol2> <lol2> <lol2> .Pewna nieświadoma Pani zostawiła w serwisie równowartość pięciu porządnych kompletów piór :!:

Mieszko

• Gość
Płyn do chłodnicy
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Kwiecień 2009, 09:30:04 »
Możesz spokojnie mieszać, płyn zalany fabrycznie w i30 jest na bazie glikolu etylanowego. Na twoim miejscu podjechałbym do serwisu żeby sprawdzić ten wyciek. Jak na 2 tygodnie to dosyć dużo. Chyba że nie dolali na przeglądzie przedsprzedażnym ?