Autor Wątek: [Sonata EF] Wymiana amortyzatorów i sprężyn  (Przeczytany 5244 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kylo80

• Gość
[Sonata EF] Wymiana amortyzatorów i sprężyn
« dnia: 06 Lipiec 2014, 17:12:43 »
Witam.
Muszę wymienić amortyzatory i sprężyny ponieważ jeżdżę od czasu do czasu z załadowaną przyczepą na dystansie 1800km w jedną stronę. Po ostatniej wyprawie z przyczepą niestety zawieszenie zmiękło i prowadzenie znacznie się pogorszyło.
Proszę o doradzenie jakiej firmy podzespoły warto kupić. Zależy mi na tym, by zawieszenie było twardsze i wytrzymalsze.
Czytałem opinię internautów i widzę, że ile osób tyle opinii.
Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Offline Kacper280

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Lipiec 2014, 22:07:24 »
Witaj,
Ja w NF wsadziłem sprężyny EIBACH -30mm i amorki KONI z regulowaną twardością i jestem mega zadowolony po wymianie.

kylo80

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Lipiec 2014, 17:28:39 »
Kacper280 dzięki za szybką odpowiedź. Dość ciekawe rozwiązanie z z regulowanymi amorkami. Zaciekawił mnie ten temat. Czy możesz napisać jak z tego korzystasz? Czy przy większym obciążeniu ustawiasz na większą twardość czy raczej używasz regulacji do jazdy wyczynowej itd. ;)

Zastanawiam się jeszcze nad zamiennikiem sprężyn jakiejś firmy niemieckiej. Może będą sztywniejsze od koreańskich oryginałów, tak jak auta niemieckie (oczywiście nie same sprężyny wpływają na twardość zawieszenia, ale od czegoś trzeba zacząć).

Offline Kacper280

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Lipiec 2014, 20:22:33 »
Sprężyny proponuje BIBACH lub HR napewno dostępne do Twojego modelu - to tylko moje zdanie nowicjusza,
Amorki do NF tylko firma KONI ma opcję twardszego zawieszenia, nie wiem jak to wygląda z Twoim modelem auta,
Co do regulacji wypowiem się jak wrócę z sierpniowego urlopu ponieważ tyłek na pewno siądzie a nie chcę mnie problemów z progami i dziurami, twardsze oznacza niższe w tym przypadku a przy moich sprężynach już mam problemy :mrgreen: dlatego na podróż ustawie na 0 a jak wróće na pewno zjadę na maxa w dół z czystej ciekawości i zdam relacje,

kylo80

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Lipiec 2014, 21:56:12 »
Witam ponownie.
Niestety producenci podanych przez Ciebie firm nie przewidzieli części do mojego modelu.
Będę chyba musiał obejść się ze standardowym osprzętem, ale postaram się jeszcze coś znaleźć przynajmniej na tylną oś, żeby w razie załadowania móc podnieść tył wyżej.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Lipiec 2014, 22:27:04 »
:->

Maciek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Lipiec 2014, 22:50:12 »
Komplet H&R -30mm dedykowany do Sonaty EF to koszt ok. 1000 PLN. Dostępne na zamówienie.

http://tuning-online.pl/sklep/hyundai/31086-sprezyny-sportowe-hr-hyundai-sonata-iv-typ-ef-2wd-30-30mm.html

kylo80

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Lipiec 2014, 07:15:45 »
Maciek o ile dobrze rozumiem, taka sprężyna obniży auto, czego bym nie chciał. Szukam rozwiązania dokładnie odwrotnego, ponieważ po załadowaniu tył auta siada a dodatkowo światła mijania oślepiają kierowców jadących z naprzeciwka i nie mam możliwości regulacji ich ze środka auta...

[ Dodano: 2014-07-17, 21:26 ]
Czy możecie mi doradzić, która z firm jest godna zaufania jeśli chodzi o sprężyny? Mam do wyboru: Metzger, Triscan i Lesjoford.

Które z nich są twardsze? Czy miał ktoś z Was do czynienia z produktami tych form?

Z góry dziękuję za jakiekolwiek podpowiedzi.