Forum > Sonata
[Sonata NF] Wskazania sondy Lambda
Hants:
--- Cytat: "Andrzej2" ---Większe pretensje mogę mieć do wcześniejszego diagnosty, który polecił wymianę prawdopodobnie sprawnego elementu.
--- Koniec cytatu ---
I to jest największy problem ówczesnych mechaników - z majstrów zamienili się w wymieniaczy. "Wymień to, wymień tamto.." Moja sonda ma 20 lat (!), kable (20 lat i dopiero teraz powoli zaczynają niedomagać. Przepływomierz popsuł sie sam z siebie po 200kkm (zle pokazywał temperaturę)
Takie czasy - jak chcesz, żeby coś było zrobione dobrze - to musisz zrobić to sam.. ( i tak kończysz z narzędziami za 20 klocków w garażu) :lol:
Andrzej2:
Odebrałem już autko z serwisu i zdążyłem zrobić ponad 60 km na benzynie, w tym kilka cykli start-stop. Po wymianie uszczelki na dolocie, czyszczeniu przepustnicy i resecie ECU nie poznaje swojego samochodu – auto odzyskało wigor, na wolnych obrotach chodzi jak zegarek, komputerowe wskazania zużycia paliwa wyraźnie poleciały w dół, lampka CHECK po odpaleniu gaśnie i jak na razie (odpukać w niemalowane) nie drażni mego wzroku. Zauważyłem, że po tej naprawie wolne obroty gorącego silnika podniosły się z 650 obr/min do 700 obr/min co korzystnie wpłynęło na równomierność pracy silnika. Cena za usługę w serwisie do zaakceptowania.
I jeszcze jedno (jak w temacie postu) – sonda lambda faluje na wysokich jak również na wolnych obrotach w przedziale 0,13V do 0,85V.
[ Dodano: 2013-06-13, 18:15 ]
Po 2 dniach problem częściowo wrócił - powodem tym razem była Bosch'owska wymieniona sonda lambda. Okazuje się, że ECU poprawnie współpracuje tylko z oryginalną sondą NTK Nr OEM 39210-25300. Na szczęście posiadałem jeszcze starą sondę lambda - i po problemie, szkoda tylko niepotrzebnie wydanych kilkaset złotych.
Nawigacja