Autor Wątek: wymiana płynu "Steering"  (Przeczytany 3142 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Misiek817

• Gość
wymiana płynu "Steering"
« dnia: 16 Kwiecień 2009, 16:51:13 »
Witam, dzisiaj sknociłem coś strasznego. Otóż wlałem płyn do zbiornika który nie wydaje mi się aby był do tego odpowiedni. Pod maską w lewym górnym rogu jest zbiornik, mały okrągły, czy ktoś może wie jaki płyn się tam leje?? wyszukałem że FD46XG, jeśli tak to powstaje mały problem :) mianowicie skąd go wziąść?

Misiek817

• Gość
wymiana płynu "Steering"
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Kwiecień 2009, 16:52:35 »
Ps. na stronce http://www.behrservice.com.pl/TM08_P05_PL.pdf znalazłem info odnośnie tego płynu pierwsza pozycja na stronie 27.

kml

• Gość
wymiana płynu "Steering"
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Kwiecień 2009, 21:37:53 »
Misiek817, mówisz o zbiorniku o płynu do wspomagania?? Weź z łaski swojej przeczytaj co jest napisane na nakrętce i zmień temat bo nie wiadomo do końca o co Ci chodzi.

soviet100

• Gość
wymiana płynu "Steering"
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Kwiecień 2009, 21:11:14 »
Power assistance pewnie mu chodzi tak to wspomaganie kierownicy bo inne do tylko olej do silnika, płyn chłodzenia i do wycieraczek .

kml

• Gość
wymiana płynu "Steering"
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Kwiecień 2009, 21:46:39 »
Cytat: "soviet100"
Power assistance

power steering jezeli juz ;)

soviet100

• Gość
wymiana płynu "Steering"
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Kwiecień 2009, 23:10:45 »
Racja przepraszam za mój błąd .

Misiek817

• Gość
dzięki
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Kwiecień 2009, 19:04:09 »
dzięki za wyrozumiałość, której czasami brakuje ;-) chodzi mi właśnie o "Power steering" a tak poważnie to co tam wlać i w którym miejscu najlepiej spuścić stary płyn żeby narobić najmniej szkody?? Pozdrawiam

kml

• Gość
wymiana płynu "Steering"
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Kwiecień 2009, 19:45:01 »
Misiek817, dextron 2 ( albo dexon non stop mi sie to myli) Wchodzi do 2 MAKS a litr kosztuje ok 20 zeta i tyleż samo za wymianę. Poszukaj na forum pod hasłem "odpowietrzanie" i tam Jarek pisałem o tym jak odpowietrzyć układ. Ja niestety nie wiem gdzie jest korek spustowy od tego :oops: ale zaraz ktoś nas pewnie oświeci.

Jeżeli wlałeś tam płyn hamulcowy to WYMIEŃ to jak najszybciej.

Misiek817

• Gość
niestety
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Kwiecień 2009, 23:09:30 »
wlałem tam coś gorszego tzn. płyn chłodzenia :-/ młody to i głupi ;-) dla tego zastanawiam się jak to wymienić . . ., spróbuję odpowietrzyć tak jak radzą ;-) wcześniej był czerwony ale jak spuszcze cału to i tak bez różnicy czy uzyje II czy III skoro obydwa są podobne ale dla pewności jeszcze się upewnię...

kml

• Gość
wymiana płynu "Steering"
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Kwiecień 2009, 07:45:16 »
wcześniej był czerwony ale jak spuszcze cału to i tak bez różnicy czy uzyje II czy III skoro obydwa są podobne ale dla pewności jeszcze się upewnię...

W istrukcji masz napisane dextron 2 więc wlej dextron 2 i koniec. Producent wie lepiej w takim przypadku i nie ma co rzeźbić w gównie. Zmień płyn natychmiast żeby Ci nie poleciały uszczelnienia w układzie albo zeby się coś z pompą nie stało.