Forum > Sonata

[Sonata EF] Gasnący na chwilę silnik podczas jazdy

<< < (2/3) > >>

kosmos2011:
Od 2002 wprowadzono FL i jeśli masz "okularnika" to jest EU4.

Pod konsolą środkową masz moduł do wersji z imo i bez.

kylo80:
kosmos2011 bardzo dziękuję za zainteresowanie i informacje.
Co dokładnie może to dla mnie oznaczać? czy może być to uszkodzony moduł, czy może przekaźnik?
Dziś nie udało mi się rozebrać konsoli, ale jutro się tym zajmę. Bazuję na zdjęciach zrobionych wcześniej. Wychodzi na to, że jest tam moduł z immbilizerem. Ponadto z prawej strony pod konsolą jest jakby elektrozawór w metalowej obudowie, a w centralnym miejscu przekaźnik w plastykowej obudowie. Czy one mogą być przyczyną mojego problemu, jaka może być ich funkcja?
Będę próbował jazdy bez osłony tak by ustalić który element odpowiada za problemy.
kosmos2011 widzę, że udostępnione przez Ciebie materiały pochodzą z fachowej literatury. Czy możesz mi podać autora i tytuł lub jak zdobyć takie materiały? Bardzo ciężko zdobyć cokolwiek do tego auta.
Czy możesz mi objaśnić skrót FL? Jestem raczej laikiem w tych sprawach więc proszę o wyrozumiałość... ;)

kosmos2011:
Sprawdz po numerze na obudowie od czego jest ten przekażnik. FL to face lifting.

Jest jeszcze przekażnik od ECM .

Tutaj masz instrukcje od różnych modeli Sonata  http://doc.hyundai-autoclub.ru/sonata/.

[ Dodano: 2013-05-28, 15:51 ]
Już wiem to 95445-39052 to przekażnik od AT.

kylo80:
kosmos2011 dziękuję za pokazanie sposobu szukania elementów oraz przedstawione materiały, są bardzo przydatne.

Faktycznie przekaźnik w czarnej obudowie jest od automatycznej skrzyni, więc nie dotyczy problemu.

Zdemontowałem konsolę tak by się dostać do zespołu przekaźników w metalowej obudowie i już po jeździe testowej jestem pewny, że to właśnie jeden z tych przekaźników wyłącza pompę paliwa. Ponadto wynika to ze schematu w poprzednim poście.

Pytanie tylko co powoduje wyłączenie przekaźnika? Odłączyłem kostkę od zespołu przekaźników i wyczyściłem złącza mechanicznie, lecz to nie pomogło.
Pozostają według mnie dwie opcję: albo jest to problem w samym przekaźniku, albo w sygnale sterującym przekaźnikiem.

O ile pierwsza opcja jest dość łatwa do naprawy (bo wystarczy zamontować nowy zespół przekaźników), to druga chyba przerasta moje możliwości...

Jeśli robię jakieś błędy w rozumowaniu lub w nazewnictwie to proszę poprawienie.

Poniżej zdjęcia z operacji:

kosmos2011:
Najprościej i najtaniej będzie teraz podmienić przekażnik na nowy.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej