Autor Wątek: [Getz] [Getz] Czy ktoś liikwidował luz na maglownicy?  (Przeczytany 7167 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline robaszek127

• Giełda
[Getz] Czy ktoś liikwidował luz na maglownicy?
« dnia: 27 Maj 2013, 20:28:30 »
Takie pytanko czy aby dobrać się do śruby regulacyjnej luz w przekładni kierowniczej trzeba odkręcać sanki silnik itp. Bo tak na oko dostępu nie ma do tej śruby a zrobił mi się luz i stuka przy ruszaniu kierownicą.
Najpierw wymieniłem drążek kierowniczy bo myślałem, że on sie wyrobił. Niestety cięzki dostęp tam na dole nawet nie zrobili dojścia do regulacji.
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 18:51:57 przez Brt »

darek186

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Czerwiec 2013, 23:12:09 »
ja próbowałem dokrecić troche srube, wpierw odkręciłem tłumik nad sankami, dojscie na klucz oczkowy lub płaski jest jednak klucz 14 zdaje sie byc za duży(obkręca się), a 13 za mały, troche zniszczyłem śrubę i poprzestałem na tym

w microcacie ani w ksiazce od getza nie ma informacji na temat wielkosci tej sruby i tak zastanawiam sie czy jest jakis inny klucz pomiedzy 13mm a 14mm

wg mnie jedna z możliwości to naciac w śrubie rowek i spróbować dokręcić ją

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Czerwiec 2013, 23:40:42 »
Zwykle toniewiele daje i potrzeba oddać magiel do regeneracji a dokładnie prowadzące tuleje teflonowe wymienić.
Zakład w Łodzi pięknie regeneruje magle. Za ok. 600zł dostaniesz zregenerowany magiel, zdemontują stary i założą drugi. Jeśli umówisz się i przyjedziesz do nich to ci to zrobią w ciągu jednego dnia.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Czerwiec 2013, 17:04:09 »
Dla mni to racze spora kaska te 600 za zregenerowaną maglownicę. Do tego dojazd i cały dzień zmarnowany. Wiadomo też, że tam pewnie wymienić trzeba tylko tuleje chyb teflonowe i będzie dobrze. A po co płacić prywaciarzowi, że mi ładnie wyczyści i pomaluje jakąś inną przekładnię. A do tego swoją muszę zdać to już raczej wogóle nieopłacalne.
Zapytam się w serwisie czy są dostępne take tuleje jako część zamienna. A i dokręcić zawsze można regulację może pomoże. Klucz jakiś się dopasuje bo niektóre mają wahania rozmiarów lub spiłuje się 13.
Miałem tico i tam właśnie jak był luz wystarczyło wymienić tylko tulejki i tyle całej szumnej regeneracji.

[ Dodano: 2013-06-06, 22:24 ]
Oczywiście w serwisie nie mają takich rzeczy do naprawy maglownicy. Nowa przekaldnia u nich to 2tys. pytałem się o kawałek głupiego materiału czyli wygłuszenie maski. Koszt ponad 400zł. Nieźle krają na cenach.