Forum > Santa Fe (2006-
[Santa Fe CM] za dużo czarnego dymu z wydechu
santafanta:
witam,
mam krótkie pytanko - mój samochód daje bardzo dużo czarnego dymu jak przekraczam 2000 obrotów. Jak się rozgrzeje jest pół mniej ale wciąż sporo. Wiem że diesel ma prawo zakopcić ale to co ja mam za sobą jak przyspieszam, można nazwać czarną chmurą...
jak robiłem przegląd mechanik powiedział że mogą to być wtryski ale jak mu powiedziałem że spalanie ma bardzo oszczędne a mocy mu nie brakuje, zastanowił się i powiedział że gdyby to były wtryski to bym odczuł że auto słabnie. Zasugerował że może to być zawór na wydechu, którego zadaniem jest przepuścić część spalin jeszcze raz przez silnik.
Podpowiem jeszcze że to jest model sprzed wprowadzenia filtra cząstek stałych więc ta kwestia odpada.
Jakie są wasze opinie? z góry dzięki za pomoc ;)
barzuc:
Zobacz ten zawór EGR - może jest faktycznie zawalony i wystarczy czyszczenie. Ja u siebie podchodzę (na razie walczę ze śrubami) do jego całkowitego zaślepienia. A jeśli sam nie chcesz / nie będziesz robił - to u mechanika taka operacja (wymontowanie i czyszczenie) chyba nie będzie zbyt droga.
NieAmator:
JEST DYM JEST MOC! :mrgreen: hasło użytkowników TDI :D a tak na marginesie zobacz egr jak barzuc napisał
felkner:
barzuc:
--- Cytat: "felkner" ---FOSOL albo FOSKOR (kwas fosforowy około 3 zł )
--- Koniec cytatu ---
Tak, pamiętam.
Ale Jakoś czuję obawy przed używaniem żrącego środka na elementach, które mocno się nagrzewają i każda resztka będzie parować (czy nawet "dymić")... i coś zawsze do kabiny doleci.
Póki co WD40 poradziło sobie z dwiema z czterech nakrętek w miarę szybko i bezboleśnie, do pozostałych 2 za bardzo nie podszedłem (mało czasu).
Póki co zostanę przy klasycznym WD40 i coli (też kwas fosforowy, takie zestawienie zawsze mi wystarczało). Jak nie pójdzie od razu - przejdę na polecany produkt :-D.
Przy okazji - muszę się zaopatrzyć w masę uszczelniającą do układów wydechowych - żeby zastąpić uszczelkę pomiędzy elementami bo podejrzewam, że po rozebraniu z uszczelki niewiele zostanie (o ile już tam nie mam jakiegoś uszczelniacza).
Nawigacja
[#] Następna strona