Forum > Pony / Excel

Osłona linki wybieraka/linki zmiany biegów

(1/2) > >>

Timon:
Ostatnio udało mi się zdiagnozować "tykanie"na 4-biegu. Problem ten zanikał gdy trzymałem rękę na drążku zmiany biegów delikatnie przesuwając go do tyłu.

"Tykanie" to było słychać tylko przy dodawaniu gazu, a spowodowane było tym, że jedna z osłon (tu nie jestem pewien, której linki) linek od drążka zmiany biegów trzymała się metalowym pierścieniem tylko z jednej strony (ta guma pękła). Naciągnąłem ją na ten metalowy pierścień, który dalej trzymał się mocno i zapiąłem na tytyrytkę. Przez tydzień, może dłużej zero tykania, później sporadycznie, ale o wiele cichsze niż wcześniej, później coraz częściej - aż wszystko wróciło do stanu pierwotnego, przedtytyrytkowego. Dziś jak sprawdzałem to moje rozwiązanie to okazało się, że guma znów pękła z dołu plus do tego pękła też z drugiej strony.

Dla zobrazowania chodzi mi o tą osłonę zaznaczoną na czerwono:

Myślę, że jestem w stanie to wymienić sam tylko nie do końća wiem co tak naprawdę potrzebuję. Ktoś jest w stanie mi powiedzieć jak ten element nazywać w rozmowie z ASO by dogadać się o tą konkretną osłonkę? Bo koszt tego to pewnie będzie kilka złotówek.

------------------
Drugie pytanie, zastanawiam się nad zmianą oleju w skrzyni biegów. Otwór spustowy jest od spodu jakoś? A sama wymiana to odtykam odpowietrznik, odkręcam spust, zakręcam spust i wlewam olej przez jakąś dziurkę z boku?  Da radę ogarnąć temat bez kanału?

kosmos2011:
Z tego co szukałem ten element nie jest oznaczony numerem i pozostanie jedynie wymiana całości http://www.hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2941.

Timon:
Też szukam i znaleźć nie mogę. Chyba dopasuję taką osłonkę od czegoś innego, bo nie widzę sensu wymiany całych cięgien z powodu gumowej osłonki. Poza tym różnica w kosztach znaczna. Kawałek gumy w formie harmonijki będzie kosztował max 15zł, a same cięgna to 150zł (+ jeszcze wymiana, której sam nie ogarnę).

Cobretti:
Mam to samo na dwóch cięgnach pytałem się po ASO o osłonę gumowa cięgna ale jak to powiedzieli występuje tylko i wyłącznie w całości... Tez szukam takich osłonek jutro jade do sklepu to poszukam:)

Vichur:
To mi na 4 biegu drążek od zmiany biegów wchodzi w takie wibracje i drży. Czy to jest z tym tykaniem tez związane?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej