Forum > Accent
Stukajace zawory
kubek:
Witam,
mam tak asprawe do Was:
ksiazke o aucie mam po niemiecku:(,das ist scheisse.:)...... jaka jest optymalna ilosc oleju dla silnika?przy wymianie wiem ze to 3.3litra bo nie potrzebowalem rozumiec ksiazki tylko ceferke widze:) ale jak przy dolewaniu? full czy okolice polowy bagnetu? kupilem go i mial minimum albo nawet ciut mniej ale olej mial przejechane 6tys km wiec nie wymienilem jeszcze,ja zrobilem dodatkowe 2tys czyli teraz ma 8tys na oleju.(o ile to prawda- ale widac ze filtr oleju byl zmieniony, powietrza terz) dolalem tego samego do polowy bo mial czesem po odpaleniu na zimno lekkie stukanie zaworow na jalowym biegu.Teraz tego nie ma na zimno ale czasem albo to sa jakies wibracje czegos albo czasem na cieplo na jalowym biegu minimalnie slysze stukanie- bardzo delikatne(mam wyczulone ucho, moj tata nic nie slyszy:))
Co radzicie? dolac na full czy te silniki tak nie lubia? Czy wymienic wpiz... caly olej na nowy?
Jesli na nowym a zakupilem juz 10/40 castroll magnatec (obecny to elf 10/40 competition), dalej bede slyszal te minimalne stuki to czy cos z tym robic i czy to moga byc zawory? mial ktos cos takiego?wiem ze to ciezko okreslic bo kazdy musialby to uslyszec.
Jak sie pozbyc tych stukow jesli to zaworki?w tych silnikach to sie ma samo regolowac czy jak to jest?
Dzieki z gory za pomoc
Pozdrawiam
kuba
Miron:
Powinieneś mieć hydrauliczne popychacze. To one stukają. Jaki masz przebieg autka? znajomemu w accencie tez stukają bo wlał olej mineralny ( czyli śmierć dla popychaczy)
kubek:
przebieg to 99000 wg mojego mechanika oginalny...wiec chyba nie powinny stukac zwlaszcza ze teaz na zimno juz nie stukaja tylko czasem na cieplo jak stoje na luzie.
Moze miec na to wplyw to ze ostatni bak czyli jakies 500km mierzylem go ile spali w miescie i nie krecilem go tylko trzymalem w obrotach 1500-2000-2500, glownie 2000 i wtedy moze jest slabsze smarowanie? na niskich obrotach nie deptalem po gazie zeby nie obciazac silnika.czy te hydraulichne popychacze same sie regoluja?
mechanik powiedzial zeby na wszelki wypadek zmienic ten olej co w nim byl jak kupilem bo niewiadomo ile on na nim jezdzil mimo ze z ksiazki tak wynika ze powinien byc ok...a wg ksiazki wymiana byla ponad 2lata temu i dlatego mechanik mowi ze moze stracil wlasciwosci smarujace?
Dzieki za info
kuba
Miron:
Po to są hydrauliczne żeby ich nie regulować :) A co do oleju to faktycznie wymień go i zobacz jak będzie. U mnie nic nie stukało i nie pukało dopuki nie wlałem oleju fordowskiego który zawsze był ok i każde autko mi się na nim uspokajało. Niestety w sonacie jest odwrotnie. Jeden popychacz zaczyna postukiwać na zimnym silniku. Wymień olej i zobaczymy. Czasami bywa że popychacze cichną. A co do jazdy na niskich obrotach to moim zdaniem silniki się zajeżdżają no i stają się mulaste :)
kubek:
...no to jutro zagladne do mojego mechera i jak powie ze ten glos to popychacz o ile wtedy bedzie slyszalny to zmienie ten olej nie czekajac na 12-15tys przebiegu
Dzieki za odpowiedz
Pozdrawiam
kuba
Nawigacja
[#] Następna strona