Forum > Lantra

[Lantra J2] Bezpieczniki pod maską. Gdzie takie dostać ?

(1/3) > >>

wloczykij78:
Witam, moją landrynkę, która sprawuje się wzorowo, dopadła dzisiaj niemoc. W czasie jazdy zgasł silnik i... już nie wstał. Po półgodzinnym szukaniu zauważyłem, że jeden z bezpieczników pod maską - taki kwadratowy, 20A, jest przepalony. Obok był taki sam, cały - podmieniłem - i samochód zapalił. Bez problemu dotoczyłem się do najbliższego warsztatu, celem zdiagnozowania silnika - czysto.
Pytanie jest następujące: co to jest za typ bezpiecznika (wg schematu, bezpiecznik od układu sterowania wtrysku paliwa), cobym sobie na zapas kupił (zwykłe wożę, ale toto jakieś dziwne), i co ewentualnie mogło spowodować jego przepalenie? Dodam, że jakoś w marcu, przy minusie, też raz tak miał że nie chciał zapalić, ale po minucie mu przeszło, może był już nadpalony ?

kosmos2011:

--- Cytat: "wloczykij78" ---Obok był taki sam, cały - podmieniłem - i samochód zapalił.
--- Koniec cytatu ---

To teraz nie działa wentylator od klimatyzacji.

Na allegro za 50 pln kup całą używaną skrzynkę i będziesz miał na zapas.

Złośnik:
To nie jest taki "zwykły" bezpiecznik - 20A to już nie żaróweczka. Żeby to się zjarało potrzeba zwykle - zwarcia.

wloczykij78:

--- Cytat: "Złośnik" ---To nie jest taki "zwykły" bezpiecznik - 20A to już nie żaróweczka. Żeby to się zjarało potrzeba zwykle - zwarcia.
--- Koniec cytatu ---

tyle to ja wiem - zastanawiam się tylko, czy taki bezpiecznik może np ulec zniszczeniu dajmy na to ze starości. Mam np w skrzynce 30A, który wygląda nieciekawie, ale działa, tzn widać że jest z lekka "przypalony", a samo przepalenie tamtego bezpiecznika nie nastąpiło nagle - w marcu miałem pojedynczy problem z odpaleniem silnika, ale zaskoczył i do dzisiaj nie było żadnych problemów (objawy były identyczne). Po włożeniu drugiego bezpiecznika, silnik normalnie zaskoczył, a bezpiecznik po kilkunastu próbach kręcenia i przejechaniu powiedzmy 5 km, nie nosi żadnych oznak uwędzenia. Szukanie zwarcia w aparacie zapłonowym? Szukanie igły w stogu siana, IMHO i szczerze wątpię, czy ktoś z mojej szanownej dziury zabrałby się za to na poważnie.

[ Dodano: 2013-05-18, 11:27 ]
Wymiana bezpiecznika na nowy nic nie dała - spalił mi następny, więc jednak jakieś zwarcie. W obu przypadkach - ruszanie z miejsca po zatrzymaniu (i po dziurach). Bezpiecznik od zespołu sterowania układem wtrysku paliwa. w którym to miejscu siedzi? Bo nie wiem gdzie mam zacząć tego szukać, czego w ogóle szukać :-( Zanim się do warsztatu jakiegoś porządnego doturlam, to mi spali następne trzy bezpieczniki albo zdechnie całkiem.

[ Dodano: 2013-06-27, 20:18 ]
Po miesiącu jeżdżenia od warsztatu do warsztatu winny został znaleziony. Konkretnie - uwalony przekaźnik MFI. Połatali mi przy okazji wiązki, bo przy bliższych oględzinach i pomiarach miernikiem jakieś przetarcia jednak się znalazły. Ech, pracę niektórych mechaników powinno się dokumentować, żeby ostrzec innych...

jcost:
Witaj Kosmos, gdzie znajdują się przekaźniki ze zdjęcia 8d01d41ff11c3d00. Mam Lantre J2 (1,5 benz. 2000r) i chcę zlokalizować przekaźnik pompy paliwa oraz jego bezpiecznik.
Pozdr.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej