Forum > Accent
[Accent X3] Wymiana przegubu
skyline:
Witam, dziś wymieniałem przegub koła napędowego bo strasznie chrupał i zgrzytał i przy wyciąganiu starego niechcący wyciągnięta została cała półośka :mrgreen: i wylał się jakiś olej. Moje pytanie brzmi co to za olej? od skrzyni biegów? Ilość jaka się wylała to około 200 ml ( jakieś może pół szklanki). Dolewać oleju czy zostawić tak jak jest :roll: ? Ewentualnie jaki olej do skrzyni biegów (jeśli to on się wylał)
kosmos2011:
Opróżnij do końca stary olej i wlej 75W90 (koniecznie GL-4 lub GL-4/GL-5, a nie samo GL-5) 2,2 litra.
lukos:
A czy są jakieś określone rozmiary przegubu zewnętrznego? Bo coś mi jeden pyka i pasuję wymienić no a na drugim osłona strzeliła to też wymiary się przydadzą :idea:
Złośnik:
Są. Głównie chodzi o ilość zębów na wieloklinie. Niewiem jak z Accentem ale może być tak, że ten sam typ, model i rocznik auta może mieć kilka rodzajów przegubów. Trzeba wiedzieć ile ma zębów i średnica wieloklinu.
Olej ze skrzyni - warto uważać - zobacz w instrukcji - jeśli producent zaleca tylko GL4 to tylko GL4, GL5 lubi mieć i ma często dużo dodatków powodujących korozję elementów wykonanych z metali kolorowych w skrzynii, np. składowe synchronizatorów.
Radzę unikać różnież mieszanek GL4/GL5.
kosmos2011:
Przegub zewnętrzny lewy=prawy oznaczenie chyba wewnętrzne IC G15001 (49507-22*00) np. http://www.sklepmoto.pl/czesci-samochodowe/mitsubishi/49/colt-iii-c5_a/2047/11869/przegub-nap%EAdowy/8/NKN/3679444.html Pascal,NKN.
A= 22 zęby
B= 50 mm
C= 25 zęby
Nawigacja
[#] Następna strona