Forum > i30 FD

Sprężyny Do i30 / I30CW

<< < (3/4) > >>

sbartez:
Mam pytanie dotyczące tylnego zawieszenia i sprężyn. Mam i30 2009 1.6crdi HB, tył strasznie nisko siedzi. Założyłem do testu nowe sprężyny Lesjöfors ale mechanik powiedział, że jak się ułożą to będzie to samo co mam aktualnie więc zamontowałem ponownie te co miałem i nowe oddałem do sklepu.

Tył siedzi tak mocno, że zdarza się zaczepić spodem podczas wjeżdżania na parking podziemny (w wcześniej posiadanym Accencie to się nigdy nie zdarzało).

Czy znacie może jakieś sprężyny wzmacniane na których samochód z tyłu by wyżej siedział? Może pasują sprężyny od CW? Na zdjęciach wyglądają identycznie a mają jeden zwój więcej.

Jak patrzę na ulicy mijane i30 to część siedzi tak samo nisko jak mój, natomiast dużo widzę takich, które wysokość zawieszenia mają dużo wyżej niż mój i zastanawiam się dlaczego tak jest (nie mam dużego przebiegu, ok 92tys)

bobekos:
Witam ja mogę dodać od siebie że jestem po wymianie sprężyn tylnej osi mojego auta. Nie pamiętam jakiej firmy zostały założone ale mechanik mi mówił że różnica między nowymi a starymi wynosiła 2 cm. Ja szczerze nie zauważyłem za dużej różnicy, czekam jak będzie pełne auto...
Ps. Po kilku dniach zauważyłem nocą że mam niżej światła, podjechałem do najbliższej stacji kontroli pojazdów i rzeczywiście była różnica względem normy...

rymar71:
Właśnie mi pękła sprężyna zawieszenia przednia. Czy marka LESJÖFORS jest godna zaufania ?
https://www.czesciauto24.pl/lesjofors/9700431

Clins299:
Ja jak bym miał kupować sprężyny rozglądnął bym się za wzmacnianymi.  Ale sprężyny jak to  sprężyny będą jeździć :) Poszukaj w necie nowych sprężyn oryginalnych...

gzrybol:
Wychodzi na to, że słabe te przednie sprężyny mamy. U mnie strzeliły obydwie z przodu. Kumpel jak sprawdzał powiedział, że są trzy rodzaje do czecha, koreańca i jakieś wzmacniane na trudne warunki. W serwisie oryginał 257 zł brutto. Zamiennik raczej nie kupisz poniżej 100.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej