Autor Wątek: [Accent LC] Pompa wspomagania- hałasuje  (Przeczytany 15937 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

KISIEL2000

• Gość
[Accent LC] Pompa wspomagania- hałasuje
« dnia: 11 Maj 2013, 21:35:05 »
Witam forumowiczów.

Prosze o informację dotycząca pompy wspomagania, ktora zaczyna coraz bardziej hałasować.
Na początku myślałem, ze to zuzyte paski wiec wymianiłem pasek od wspomagania i alternatora, ale okazało się  że to pompa wspomagania "cyka".
Po wymianie pasków mechanik pokazał mi, że rolka na pompie jest lekko pod kątem i jest juz na wykończeniu.
Szczególnie słychać pompe na zimnym silniku, potem hałas jest jakby słabszy.
Auto ma 85 tys km (raczej realny przebieg) - czy możliwe jest takie szybkie zużycie pompy?
Ktoś miał podobny przypadek?
Czy pompe sie regeneruje czy szukać uzywki na szrocie?
Jaki jest koszt wymiany?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Maj 2013, 23:14:34 »
57110-25000 część używana ok 80 pln. Wszystko jest możliwe przekonałem się przy okazji awarii tylnej piasty po 105 tyś km.

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Maj 2013, 23:50:27 »
Zwykle pompa to wymiana uszczelek i łożyska. I masz lepsze niż nieznane używane które pewnie trzeba by za chwilę też robić. Pompa żyje tyle ile i jak był wymieniany i napinany pasek. Jak dowalisz napięcie paska że strzał paska niedaleki to łożysko poleci w mgnieniu oka.
Jak z kolei za słabo to bardzo szybko można szykować się na wymianę koła pasowego.

Adam985

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Maj 2013, 10:06:19 »
Mi też pompa trochę hałasowała jakiś czas po zakupie auta ,ja się nie znając zbyt dużo myślałem że to rozrząd,jednak okazało się że olej był do wymiany bo było go poniżej normy i był już bardzo zużyty, jakaś gęsta breja już była ale u mnie jest już przebieg 225 tys. Wlali mi Mobile ATF 220 i jest ok , ale gdybym się w porę nie zorientował to mogłoby uszkodzić pompę.

KISIEL2000

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Maj 2013, 09:22:28 »
Cytat: "Złośnik"
Zwykle pompa to wymiana uszczelek i łożyska. I masz lepsze niż nieznane używane które pewnie trzeba by za chwilę też robić. Pompa żyje tyle ile i jak był wymieniany i napinany pasek. Jak dowalisz napięcie paska że strzał paska niedaleki to łożysko poleci w mgnieniu oka.
Jak z kolei za słabo to bardzo szybko można szykować się na wymianę koła pasowego.

Ktoś mi mówił, że w tym przypadku pompa jest nierozbieralna.
Będę w sb w serwisie ASO to podpytam.
Po za tym jak pisałem na początku rolka (koło pasowe?) na której siedzi pasek jest lekko "ścięta" - jak się patrzy z góry to jest jakby pod kątem.

Co ile się wymienia olej do wspomagania? Jestem prawie pewien, że mój nie był wymieniany. Ale w zbiorniku oleju jest full - lekko nad kreską "max". Kolor ma różowy, organoleptycznie jak olej (raczej nie zuzyty), po zapachu - jakis dziwny - jak smierdzące tworzywo sztuczne.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Maj 2013, 20:14:41 »
Cytat: "KISIEL2000"
Co ile się wymienia olej do wspomagania?

http://hyundaiklub.pl/forum/view

KISIEL2000

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Czerwiec 2013, 11:18:17 »
Zdaję dopiero relację gdyz dopiero naprawiłem ustrkę, ale zacznę od pocżątku, czyli przeglądu w ASO:

ASO w Białymstoku wymieniłoby najchętniej całą pompę na nową - koszt pompy 1500PLN  :shock: .
Oczywiscie przy sprawdzeniu auta przyjrzeli się łacznikom stabilizatorów, końcówkom drążków i standarowe punkty kontrolne.
Prosiłem, zeby obejrzeli złącze elastyczne tłumika - pojawia mi się bład CE P0420 - bład katalizatora - oczywiscie nic nie zauważyli, ale o tym poszperałem na innym temacie.

Umówiłem się z mechanikiem specjalizującym się w przekładniach, maglownicach, pompach wspomagania.
Po rozebraniu wyszło, że łozysko huczało.
Pasek był krzywo, bo przy wymianie rozrządu zostało założone odwrotnie koło pasowe.
Koszt wymiany łożyska, dodakowo uszczelniacze, płyn wspomagania i robocizna: 180PLN
Teraz pompa cichutko pracuje, pasek równo "leży" i ja jestem happy.

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Czerwiec 2013, 13:22:54 »
Pytasz czy możliwe jest zajechanie pompy po kilkudziesięciu tysiącach km ?
Jasne.
Po pierwsze - wymiana paska - po każdej wymianie trzeba napiąć pasek. Wiem, że najłatwiej zrobić to metodą - na łom i na chama ile siły w łapach - ale to właśnie daje zwykle efekt w szybkim zużyciu łożyska, huczeniu, grzechotaniu lub nawet wyciu.
Widziałem speców którzy nawet stawali na alternatorach czy pompach żeby tak właśnie napiąć pasek. Ekstra sprawa - zwłaszcza dla paska.
Inna sprawa to właśnie poziom i stan płynu wspomagania. Większość ludzi nie wie że maglownica jest elementem zużywającym się niestety tak samo jak płyn wspomagania a jedno od drugiego jest bardzo zależne jak silnik od oleju.
Jeśli mało jest płynu który jest czynnikiem również smarującym to proste że w skrajnych przypadkach coś - a najczęściej to jest pompa - będzie niewydajnie smarowane. Inna też sprawa to sposoby wymiany płynu. Niektórym się wydaje - co to ON pierdzieli - spuszczasz, dolewasz do zbiornika i hula maszyneria. A no właśnie nie hula a zwykle długo długo wyje i rzęzi nawet na nowym łożysku bo sobie długo zapowietrzone chodzi na sucho. W takim przypadku najpierw uzupełnia się układ gdzie tylko się da na full, najczęściej ciśnieniowo wtłacza (nie licz że ASO tak zrobi) i to co zostanie z powietrza - odpowietrzy się podczas pracy pompy i maglownicy będąc już na tyle smarowane że nie zajedzie się wcześniej.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Czerwiec 2013, 14:41:22 »
Napisz coś o P0420.

KISIEL2000

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Czerwiec 2013, 22:10:04 »
Cytat: "kosmos2011"
Napisz coś o P0420.

będę wygodny i wysyłam link:
http://www.p0420.com/

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Czerwiec 2013, 22:19:55 »
Nieprawidłowo sformułowałem pytanie jeśli miałeś błąd P0420 to co pomogło go wyeliminować.

KISIEL2000

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Czerwiec 2013, 10:53:17 »
W tym tygodniu zajadę do mech zajmującego się tłumikami - zacznę diagnozować od najtańszych elementów.
Potem ewentualnie sprawdzę sonde i nast KAT'a

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Czerwiec 2013, 21:54:56 »
Spróbuj czegoś takiego

lub http://forum.jdmstyle.pl/showthread.php/1183-MIL-Eliminator-czyli-Jak-oszukać-drugą-sondę-lambdy-(na-przykładzie-Corolla-E12-TS)