Autor Wątek: [Getz] [Getz] Zabezpieczenie małego ogniska rdzy  (Przeczytany 33898 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Andy

• Giełda
[Getz] Zabezpieczenie małego ogniska rdzy
« Odpowiedź #45 dnia: 09 Luty 2017, 15:17:05 »
Nie wiem jak inne zamienniki, ale moje są marne. Np. wymienione mam progi i blacha na tych progach jest o wiele cieńsza niż oryginalna, co słychać np. jak się popuka w nią palcem. Dokładnie po roku pojawiły się na niej małe pęcherzyki. To samo rudy wylazł na zamiennikacgh przednich nadkoli. Szkoda mi Getza, bo silnik pracuje bez żadnych problemów od 205 tys. km.,
ale blachy w nim to masakra. Na wiosnę będę chyba  walczył z rudym już we własnym zakresie - szkoda mi kolejnych 2 tysi na blacharza.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #46 dnia: 11 Luty 2017, 17:09:12 »
Miałem kupić ten noname błotnik za 120 ale  nie było już w sklepie a po przemyśleniu zamówiłem i tak tanio błotnik presco za 170zł.  Na szczęście znalazłem taniego mechanika co mi zregeneruje błotniki tylne, naprawi drzwi i pomaluje przedni błotnik. Wcześniej pytałem się to wołali za to 1200zł a tak wydam połowę.

leesiuu

• Gość
[Getz] Rdza nad nadkolach
« Odpowiedź #47 dnia: 06 Marzec 2017, 12:28:02 »
Cześć,
Getzik ostatnio posiwiał, tfu zrobił się rudy. Nadkola są coraz mocniej atakowane przez rdzę. Co mogę z tym zrobić? Znalazłem tutaj temat, jak poradzić sobie z pęcherzykami, ale w niektórych miejscach blacha jest przeżarta na wylot. Jak takie coś załatać?

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #48 dnia: 06 Marzec 2017, 12:59:15 »
Wymieniając cały  element lub wspawując jego fragment.

Offline kosmos2011

• Giełda
Re: [Getz] Rdza nad nadkolach
« Odpowiedź #49 dnia: 06 Marzec 2017, 17:36:39 »
Cytat: "leesiuu"
Znalazłem tutaj temat, jak poradzić sobie z pęcherzykami, ale w niektórych miejscach blacha jest przeżarta na wylot.

I dlatego że nie pęcherzyk tylko dziura to zakładasz nowy temat.

Jest jeden temat rdza pęcherzyk, purchel, dziura i co tam jeszcze chemia wymyśli.

Offline 1szejker

• HKP
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: 07 Marzec 2017, 19:47:01 »
Jak dziura już jest to tylko reperaturka.
Szpachla popęka.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #51 dnia: 07 Marzec 2017, 21:27:50 »
Może da się wstawić kawałek blaszki w miejscu dziury ale to fachmen od naprawy najlepiej będzie wiedział. Sam jestem w takiej samej sytuacji i raczej nie chcę wstawiać reperaturki. Sam kawałek blaszki dość drogi plus spory koszt wspawania.
Kurcze ale takiej blachy nawet w tico nie miało i tam nadkola nie rdzewiały.

Rusek

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 07 Marzec 2017, 23:17:29 »
Witaj, mam to samo co Ty, rdza na nadkolach już popękała, podeślij mi zdjęcia jak to wygląda u Ciebie we wiadomości prywatnej jeżeli możesz. Ja za remont biorę się w przyszłym miesiącu.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #53 dnia: 08 Marzec 2017, 10:39:59 »
Wyślę jak zrobię zdjęcia aparatem ale jena strona jest tragiczna w tylnym nadkolu. Tragedia z tymi blachami mimo ocynku wychodzą bąble.

Rusek

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 08 Marzec 2017, 10:58:43 »
Ja tam zaczynam wątpić w ten ocynk przynajmniej w moim modelu :) Rdza atakuje podobnie jak Kalinę która ocynku nie ma i tak samo szybko.

leesiuu

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 10 Marzec 2017, 12:28:11 »
Jaki ocynk, chyba nie w moim modelu.

Zdjęcia wstawię przy najbliższej okazji.
generalnie błotniki juz mam zjedzone w dużej części.

Generalnie nie wygląda to za ciekawie. Chcę to zrobić jak najmniejszym kosztem, ale też żeby było dobrze :)

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #56 dnia: 10 Marzec 2017, 13:41:06 »
Cytat: "leesiuu"
Chcę to zrobić jak najmniejszym kosztem, ale też żeby było dobrze :)

To albo jedno albo drugie - jednocześnie to się wzajemnie wyklucza. Czasem usuwanie skutków zapuszczenia auta jest droższe niż dbanie na bieżąco. Woskowałeś ręcznie choć raz albo w ogóle myłeś dokładniej niż 5 min na bezdotyku?

leesiuu

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 10 Marzec 2017, 13:50:26 »
Auto mam jakieś 3 lata. Od tamtej pory można powiedzieć, że zacząłem o nie dbać, bo wcześniej nie wyglądało to najlepiej niestety ;(

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #58 dnia: 10 Marzec 2017, 13:52:54 »
Dbanie dbaniu nierówne. Znam wielu "dbających", a jak spytasz ich kiedy ostatnio filtr paliwa był wymieniony w dieslu, to są zaskoczeni "czymś takim". ;-)

Pojedź w kilka miejsc i porównaj ceny. Samemu, bez doświadczenia, narzędzi i dobrze dobranych materiałów to nie warto się za to brać.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #59 dnia: 10 Marzec 2017, 21:25:17 »
Tu nie ma nic do woskowania. Sam dałem z tyłu jak getza kupiłem nadkola pomny za czasów maluch że to pomaga ograniczyć syf z kół idący na blachę. Nic to nie dało a mimo zdrowego lakieru pod nim pojawia się maluitki bąbel który rośnie. Pod nim jest jakaś woda i ocynk robiący się coraz ciemniejszy. Potem już idzie rdza i na elemencie pojawia się wysypa jak u człowieka ospa.
Po prostu blacha kiepska co pokazują I20 które już rdzewieją na gwarancji.