Forum > Matrix / ix20
[ix20] Konkurs spalania [rekin323]
dekra:
Jak żyję i jeżdżę samochodami to nigdy jeszcze nie udało mi się osiągnąć zużycia paliwa zgodnego z danymi producenta. Dlatego nie przejmuję się tym, że mój ix pali ok. 1-1,5 l/100 km więcej niż podają dane Hyundai'a, gdyż nigdy do głowy mi nie przyszło aby mogłoby być inaczej. Przy moim przebiegu ok. 10000 km rocznie stanowi to 45-50 zł miesięcznie więcej na paliwo, niż gdyby zużycie było zgodne z danymi fabrycznymi. I nie zamierzam sobie tym zatruwać reszty życia. A tak w ogóle, to chyba tylko w Polsce podstawowym pytaniem samochodziarzy jest: "Ile pali twój samochód?" I zaczyna się zaraz licytacja towarzyska, komu pali mniej, podawanie bzdurnych nieraz danych, tak jakby niskie zużycie paliwa było miernikiem mądrości i statusu społecznego. Więcej luzu kochani! :lol:
jack55:
dekra za to co napisałeś o spalaniu należy Ci się butelka dobrej whisky ;-)
Podpisuję się pod każdym Twoim słowem,
pozdrawiam :-)
Nie cytujemy wypowiedzi na którą odpowiadamy, jeśli jest ostatnim postem w wątku. Nie cytujemy całych wypowiedzi.
ed. wymazanie cytatu
+ ostrzeżenie
tekla
dekra:
Dziękuję, będę pamiętał :-P . Pozdrawiam również i dobrego humoru życzę.
Nie cytujemy wypowiedzi na którą odpowiadamy, jeśli jest ostatnim postem w wątku. Nie cytujemy całych wypowiedzi.
ed. wymazanie cytatu
+ ostrzeżenie
tekla
KoTeK:
Witam.....
Muszę uzupełnić moje dane odnośnie spalania tzn:
1. opony letnie (wczoraj wymiana)
2. trasa ta sama ci kilka postów wyżej (~50 km poza miastem)
3. spalanie: 5,5:5,8 litra - jazda 90~100 km/h
4. z takiego spalania jestem zadowolony, zresztą zawsze byłem gdy była mowa o jeździe poza miastem.
irekmiecz:
Ubiegłego roku w grudniu w Norwegii wracając do domu odnotowałem ;
1. 238 km. do zniknięcia pierwszej kreski, spalanie według komputera na tym dystansie to 4,9
2. nie przywiązuje do tego uwagi
3. 816 km.
Po takim dystansie komputer pokazywał jeszcze możliwy zasięg 106 km. i spalanie 5,1 a do zbiornika wlałem 45,43l. to daje wynik 5,57 l/100 km. (chyba mogło wejść więcej ponieważ możliwy zasięg po tankowaniu był mniejszy od poprzedniego) Średnia prędkość z całej trasy na tym tankowaniu to 76 km/h.
Trzeba przy tym zaznaczyć że miałem bardzo sprzyjające warunki do płynnej, co za tym idzie ekonomicznej jazdy.
Po dwóch ostatnich tankowaniach komputer pokładowy pokazał mi możliwy zasięg 703 kilometrów.
Nawigacja
[#] Następna strona