Autor Wątek: Za krótkie pasy z tyłu w Lantra J2  (Przeczytany 2735 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Sebek1002

• Gość
Za krótkie pasy z tyłu w Lantra J2
« dnia: 08 Kwiecień 2009, 23:01:25 »
Witam wszystkich, sorry że zaczynam od pytania ale mam poważny problem, niedługo powiększy mi się rodzina a z tyłu brakuje pasa żeby prawidłowo przypiąć fotelik, czy to normalne spotkał się z tym już ktoś. W związku z tym mam jeszcze jedno pytanie: czy da się wyłączyć poduszkę pasażera, a jeśli nie to od czego będzie pasował tylny pas do mojej Lantry? <co?>

kesser

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Kwiecień 2009, 09:46:24 »
Witam
Dokładnie od 7 miesięcy męczę się z tym tematem. Mam fotelik Roana i na siłę go wpinamy ale walki jest przy tym sporo. Mam kombi i próbowałem nawet z odkręconą podwieszką pasa ale nic to nie pomogło. Teraz mam problem bo mierzyłem fotelik dla starszego już dziecka i czarno to widzę ledwo wszedł do auta. Masakra.
Gratuluję i życzę powodzenia ;-)

tictac

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Kwiecień 2009, 23:17:41 »
Nie wiem jakich fotelików używacie, gdyż jeszcze nie jestem tatusiem i nie orientuję się w temacie, ale miałem okazję kilka razy przewozić swoją chrześnicę i nie miałem problemu z fotelikiem.
Nie był on jednak mocowany dodatkowo pasem. Po prostu kładzie się go na fotelu, potem dziecko do fotelika i wtedy fotelik razem z dzieckiem zapina się pasem. Fakt, że moja chrześnica ma już 5 latek, więc może mówicie o innych typach fotelika...

Amelka

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Kwiecień 2009, 23:28:18 »
Nie potrafię sobie wyobrazić w czym tkwi Wasz problem.Sama kupiłam to auto ze względu na małe dziecko i nigdy nie miałam problemu z montażem fotelika.Dla małego używałam bebe confort wpinał się swobodnie i z przodu tyłem i z tyłu ,teraz mam jakiś nie pamiętam nazwy ,ale popularny dość taki 9-18 kg i tez bez problemu przepinamy ciągle te foteliki.
A sprawdzaliście wogóle czy macie całe pasy wyjęte zza leżanki? Może trzeba posprawdzać czy pas gdzieś się nie pochował czy nie zablokował. Nie wiem,czy nie chodzi o to ,ze może nie tak jak trzeba mocujesz fotelik.Moją landryna kombi woziłam tez inne dzieciaki i bywało ze i 3 foteliki były z tyłu i żadnych problemów pasami.Hmmm....znaczy ja nigdy nie miałam ,ale zarówno mój mąż i ojciec zawsze z nimi mają problem...Może warto dać spróbować zamontować komuś innemu fotelik na próbę?
Powodzenia
Amelka

kesser

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Kwiecień 2009, 07:17:23 »
U mnie fotelik wpina głównie żona więc nie jest to kwestia różnic męsko-damskich :-D . Fotelik obecnie jest firmy ROAN i pas oplata go wokół .
Amelka jeśli możesz to sprawdź firmę tego obecnego fotelika, który używasz bo za raz będę musiał coś takiego kupić.

Sebek1002

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Kwiecień 2009, 19:39:01 »
My posiadamy fotelik chicco od 0 do 13 kg. I dosyc ze wisi na tylnym fotelu, to nie da się zapiąć fotelika prawidłowo, tzn. brzuszną częścią pasa - przy nogach dziecka oraz piersiową cześcią pasa za fotelikiem. Sprawdzałem w innym samochodzie i nie ma takiego problemu. Spokojnie jednak można przypiąć fotelik z przodu, tu pasa starcza aż za nadto ale jest poduszka której nie da się wyłączyć. Zastanawiam się czy czasem pasy tylne od Sonaty z tego rocznika nie będą pasować, i czy są dłuższe ale niestety nie znam nikogo z Sonatą :-?

mihu_24

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Kwiecień 2009, 11:49:16 »
W Pony wpięcie fotelika ( czy to nosidełka czy też "dużego" fotelika") z tyłu wymagało niezłego poświęcenia ze względu na to ,że pas był za krótki.Montowałem więc z przodu ale nie miałem problemu z Airbagiem.
Teraz w Lantrze J1 nie ma tego problemu.Cały czas córka jeżdzi w tym samym foteliku i nie ma problemu za krótkich pasów.
Nie wiem czy mam rację: w kombi i w sedanie pasy mogą mieć taką samą długość ale mają inne punkty mocowania i stąd ten cały ambaras.
Może spróbuj zamontować od J1 Tyle mogę poradzić... :->