Autor Wątek: [ix35 EL] Problemy z naszymi ix35  (Przeczytany 219486 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

donbartolo

• Gość
Nowy szuka pomocy!
« Odpowiedź #225 dnia: 29 Maj 2014, 11:29:45 »
Cytat: "cark"
Cytat: "embe70"
Bardziej zaawansowane programowanie komputera jest mozliwe dopiero w wersji po FL gdzie jest kolorowy wyswietlacz Super Vision znany juz w i40. Wersje przed FL maja ekranik TFT i komputerek ktory nie pozwala na takie zmiany.

Michal

A mógłbyś powiedzieć, jak się to robi? Mam hultaja z marca 2014, po FL, a nie potrafię nawet zmienić stopni Celsjusza na Fahrenheita, jak kolega wyżej.

Witam, również jestem świerzak i mam podobne pytanie. Odebrałem ix 35 tydzień temu. Nie mam tego kolorowego wyświetlacza. Czy to znaczy że nie mogę żadnych ustawień samochodu zmienić? NP. denerwującego "follow me home"

Offline kosmos2011

• Giełda
[ix35 EL] Problemy z naszymi ix35
« Odpowiedź #226 dnia: 29 Maj 2014, 20:08:43 »
Świerzego forumowicza zapraszam najpierw tutaj http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?p=55309#55309

Caastiv

• Gość
« Odpowiedź #227 dnia: 29 Maj 2014, 20:20:44 »
Cytat: "jacek2"
Tak jest. Zgadza się. ludzie głupieją po pierwszym pociągnięciu klamki i nie potrafią wyleźć z auta :-x  :-x  :-x

co więcej, ostatnio kumpela, która jechała ze mną 1 raz nie dość, że nie mogła wysiąść, to jeszcze tam zamotała z tym "języczkiem" od blokowania drzwi i klamką, że je zablokowała. można je było otworzyć tylko od zewnątrz.

We wtorek będę w ASO na pierwszej wymianie oleju to się podpytam, czy da się coś z tym zrobić

Nalwsel

• Gość
« Odpowiedź #228 dnia: 05 Listopad 2014, 15:41:16 »
Mam od 06. 2014r nowego ix35; po 2m-c (3,5tys) zauważyłem wyciek ze skrzyni, 2 razy naprawiali i dalej cieknie. Naprawiają po raz trzeci i z tego co wiem zdecydowali się dalej (widocznie lubią) "grzebać" się w skrzyni. To jest profesjonalne podejście.

paff

• Gość
« Odpowiedź #229 dnia: 06 Listopad 2014, 20:12:41 »
Cytat: "Nalwsel"
Mam od 06. 2014r nowego ix35; po 2m-c (3,5tys) zauważyłem wyciek ze skrzyni, 2 razy naprawiali i dalej cieknie. Naprawiają po raz trzeci i z tego co wiem zdecydowali się dalej (widocznie lubią) "grzebać" się w skrzyni. To jest profesjonalne podejście.

Pochwal się gdzie z tym problemami jeździsz ?

Mechanikę lepiej mi załatwili w Wejherowie, ale trzeba uważać na obsługę za biurkiem. Jest gość, ktory nawet zaprasza do warsztatu i pod samochód by zobaczyć problem. Innym razem trafiłem na młodego pyskacza, który nie wpuścił, a blacharz oglądał nie to co trzeba, a elektryk badał radio pół godziny podpinając sie komputerem i nie znalazł usterki.
W Margo w Gdyni jest mniej udany fachowiec, ale tam załatwiłem sprawę radia. Na ucho stwierdzono problem, a nowe radio w końcu łapie fale !!! (gratulacje dla Wejherowa i ichniej procedury)

Tak, że dobrego serwisu w Gdyni nie stwierdziłem.

W Margo w Gdańsku nie byłem, ale tam montowali przed odbiorem czujniki parkowania i zamontowali nie takie jak trzeba (nie profilowane). Co ciekawe serwis w Gdyni sam to zauważył i przekazał, że są niewłaściwe, ale oficjalne pismo od dyrektora finansowego (syna właściciela) informowało, że oba modele czujników pasują do tego samochodu.

Niestety, kupiłem nowe auto by nie mieć kontaktu z handlarzami, ktorzy - do tej pory bez wyjątku - są zawodowymi naciągaczami i okazuje się, że nowymi autami handlują Ci sami ludzie, tylko lepiej ubrani.

Nalwsel

• Gość
« Odpowiedź #230 dnia: 07 Listopad 2014, 12:44:06 »
Fachowa naprawa cieknącego oleju ze skrzyni biegów według serwisu Margo.

1. zauważony wyciek oleju ze skrzyni (po ~3500km od nowości)

2. wizyta w serwisie Margo w Gdyni:
- wymiana uszczelniacza, oczywiście rozbiórka skrzyni,
- mimo mojej sugestii, brak wymiany zaolejonej tarczy sprzęgła,

3. zauważony ponowny wyciek oleju ze skrzyni (po kilkuset km)

4. wizyta w serwisie Margo w Gdańsku:
- wymiana uszczelniacza, oczywiście rozbiórka skrzyni,
- wymiana zaolejonej tarczy sprzęgła + docisku,
- mimo mojej sugestii, brak wymiany kompletu skrzyni biegów,
- testowanie auta przez serwis (przez 100km),

5. zauważony wyciek oleju ze skrzyni (po kilkuset km)

6. wizyta w serwisie Margo w Gdańsku:
- planowana przez serwis wymiana niektórych elementów skrzyni,
- mimo mojej sugestii, kompleksowa wymiana skrzyni biegów nie jest planowana

Podsumowanie:
- dwa autoryzowane serwisy nie są w stanie sobie poradzić z wyciekiem,
- nie wolno, zgodnie z przepisami, jeździć autem z którego wydobywają się płyny eksploatacyjne
- mimo moich wielokrotnych sugestii nt. przyczyn i rozwiązań problemu (mam pewne doświadczenie w naprawach aut), serwis Margo niezbyt poważnie do tego podchodzi
- polecam Skodę Felicię, bo od 15 lat jeździ bezawaryjnie, nadal nie cieknie, jest w idealnym stanie...
 (być może dlatego, że omijam nią wszelkie serwisy z daleka, szczególnie autoryzowane) :!:

Offline malarz

• Giełda
« Odpowiedź #231 dnia: 07 Listopad 2014, 13:17:14 »
Cytat: "Nalwsel"
polecam Skodę Felicię, bo od 15 lat jeździ bezawaryjnie, nadal nie cieknie, jest w idealnym stanie...
 (być może dlatego, że omijam nią wszelkie serwisy z daleka, szczególnie autoryzowane) :!:

A może dlatego że została wyprodukowana 15 lat temu  ;-)

trucikmm

• Gość
« Odpowiedź #232 dnia: 10 Listopad 2014, 15:38:32 »
Witam, miałem problem z poduszką powietrzną w moim IX35, zapaliła mi się lampka airbag, posprawdzałem pod siedzeniami, bezpiecznik, a lampka świeci dalej. Zakładałem gaz do mojego IX35 i musiałem jechać po FV, sprawdzili mi dlaczego świeci poducha. Okazało się że urwane przewody za schowkiem od wyłącznika poduszki dla pasażera. Miejsce trudno dostępne do urwania czegokolwiek. Chyba jakaś wada za która ASO będzie kasować. Dobrze że fachowcy od gazu nie skasowali za naprawę usterki Hyundaia. przebieg 55 tyś km

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #233 dnia: 18 Listopad 2014, 08:39:30 »
A mój ix35 dalej stoi w serwisie. Już minął miesiąc. Odstawiłem go 18.10. z uszkodzonym napedem na tylną oś. Czekaja na części które ponoć idą z Korei. Jeżdżę zastępczym i10 (na letnich oponach). Zaczynam się niecierpliwić.

Toms

• Gość
« Odpowiedź #234 dnia: 18 Listopad 2014, 11:34:32 »
trochę jeszcze poczekasz cierpliwości , jak znam politykę hyundaia to części się "robią dopiero" bo nikt nie przewidział że to coś tak szybko się zepsuje :))

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #235 dnia: 18 Listopad 2014, 13:07:11 »
No właśnie że one są w Europie w magazynie centralnym w Niemczech. mam takie info z innych serwisów zaprzyjaźnionych, przez które to sprawdzam serwis swój(bo do niego mam najbliżej- prawie 100km :evil: ). :-(
To mnie niepokoi ten czas oczekiwania, bo serwis raczej o mnie nie pamięta......a dzwonię do nich co 2, 3 dni.... :!:

klemens

• Gość
« Odpowiedź #236 dnia: 18 Listopad 2014, 18:58:40 »
Pocieszę Cię. Na oświetlenia tablicy rejestracyjnej czekałem chyba z 5 tygodni, na kostkę do obsługi radia w kierownicy jakoś podobnie. Na radio... ze 3 miechy :!:
Takie są terminy oczekiwania na cokolwiek do aut dalekowschodnich. Do renówki każda część będzie na jutro. W razie wyjątkowych okoliczności na... pojutrze.
Jak ktoś musi mieć auto na codzień to raczej europejskie. Żonka zanabyła teraz Dustera i powiem szczerze, że gdybym miał teraz kupować auto, kupiłbym właśnie Dustera. Piękne auto, idzie jak przecinak za śmieszną kasę. Części - na drugi dzień.

JPt_73

• Gość
« Odpowiedź #237 dnia: 20 Listopad 2014, 16:09:15 »
Witam
Moj ix ma nieco ponad 9000 km przebiegu.
Właśnie zauważyłem pierwsze okruchy kruszącej sie gąbki pod siedziskiem fotela kierowcy.
Ponadto:
- w fabrycznie nowym aucie miałem zle ustawioną geometrię i sciagało mi samochod na bok
- skrzypiący dźwięk przy kręceniu kierownicą, zwł w gorące dni - na gwarancji wymieniono mi taśmę poduszki powietrznej
- dziwny dziek pukania przy puszczaniu sprzęgła zwł bardziej gwałtownym - wg serwisu nie jest to objaw usterki - ten typ tak ma i występuje także  w innych modelach o czym sie przekonałem w salonie
Przyznam się  czasami zaczynam żałować ze kupiłem ix 35...
Ciekawe co bedzie dalej...

klemens

• Gość
« Odpowiedź #238 dnia: 22 Listopad 2014, 10:19:26 »
Gąbka kruszy się u wszystkich. Wymieniają na gwarancji bez protestów - teraz dają ponoć jakieś nakładki na stelaż fotela, żeby metal nie ciął gąbki. Zobaczymy...
Stukanie przy gwałtowniejszym puszczaniu sprzęgła to typowa praca koła 2-masowego. Recepta: wolniej puszczać (i wciskać) sprzęgło. Przyznaję jednak, że w hyundaiu jakoś wyjątkowo wali ta 2-masa, W moim autku też to występuje.
Nie żałuję jednak kupna hyundaia - wręcz przeciwnie.
Często przyczyną ściągania auta (przy dodawaniu gazu) są opony - o czym nie każdy wie. Można się o tym przekonać zamieniając koła przednie stronami. Jeśli opony są kierunkowe trzeba zamienić opony na felgach. Po tej operacji zwykle ściąganie ustaje albo zmienia kierunek. Jeśli już musi ściągać najlepiej niech ściąga w lewo, wtedy nachylenie drogi kompensuje ten efekt i jest w miarę OK. Sprawdzone w wielu autach.

JPt_73

• Gość
« Odpowiedź #239 dnia: 25 Listopad 2014, 16:46:16 »
Jeszcze zapomniałem o kiepskim prowadzeniu i nieprecyzyjnym układzie kierowniczym oraz słabym wyciszeniu auta...

Fajnie ze bez problemu wymieniają gąbkę siedzenia.Ale problem polega na czym innym tj żeby w aucie z przebiegiem 9000 km działy sie takie rzeczy to obciach - świadczy to albo o kiepskiej jakości użytego materiału albo słabym montażu. Szkoda ze w ramach liftingu firmie nie udało się tego problemu rozwiązać...
Poza tym nie kupuje się nowego auta żeby co chwile jeździć z jakimiś problemami do serwisu...

Odnośnie koła dwumasowego i stukania - miałem wcześniej auta z kołem dwumasowym i nigdzie czegoś takiego nie słyszałem (a sprzęgło puszczam powoli i płynnie). Mam wrażenie ze to chyba jakies kolejne niedopracowane rozwiązanie techniczne Hyundaia...