Autor Wątek: [ix35 EL] Problemy z naszymi ix35  (Przeczytany 219362 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mada

• Gość
[ix35 EL] Problemy z naszymi ix35
« Odpowiedź #165 dnia: 17 Luty 2014, 16:19:02 »
Dzisiaj dostałem pismo z hyundaia: "że w związku z prowadzoną stałą kontrolą jakości produktu jakim jest posiadany przeze mnie samochód zdecydowano o konieczności wymiany włącznika światła STOP . Powodem wymiany włącznika jest możliwość jego okresowego nieprawidłowego działania.W skrajnym przypadku może mieć to wpływ na bezpieczeństwo ....."
Umieją pocieszyć człowieka?!

klemens

• Gość
« Odpowiedź #166 dnia: 17 Luty 2014, 16:39:46 »
Nie narzekaj! HMP to i tak niezła firma. Reagują na zgłoszenia, badają dokładnie sprawę. Miałem z nimi do czynienia 2 razy (raz przyznali mi rację a raz nie) i są OK.
Spróbujcie coś zareklamować w KIA albo w Subaru. To są dopiero jaja. Honda też ma baaardzo wysokie o sobie mniemanie.

cruel

• Gość
« Odpowiedź #167 dnia: 17 Luty 2014, 17:48:34 »
Fakt. W hyundaiu daje serwis radę jeśli chodzi o bolączki auta. Tak samo jestem zadowolony z Renault.
Nissan dawał ciała w tej kwestii. W Kii to odpychają na wejściu jak jest się dopiero kupnem zainteresowanym.

Offline beam_beer

• Giełda
« Odpowiedź #168 dnia: 18 Luty 2014, 20:05:54 »
Kupiłem, jak miał 40 tys. Teraz ma 60 tys. W tzw. międzyczasie:

- czujnik ABS (350)
- wtryski - na szczęście wystarczyło czyszczenie (200)
- zawór EGR (300)
- spryskiwacze przedniej szyby (sam naprawiłem - 4 piwa)
- czujnik parkowania (sam naprawiłem  - 6 piw)

Ogólnie, to już mnie denerwuje ten samochód.

Mam jeszcze starego Nissana Almerę. Od 16 lat leję i jeżdżę. Nic dziwnego nie zepsuło się. I prędzej sprzedam IX-a niż Almerę...

Reg. III 9 c. ostrzeżenie. Przy okazji radzę też zmienić podpis. tekla

B.Wojcieszak

• Gość
« Odpowiedź #169 dnia: 18 Luty 2014, 21:48:44 »
Wymieniona przekładnia kierownicza. Czuć różnicę, ale też tyłka nie urywa. Stuka mniej ale stuka. Winą obarczam już amortyzatory. I tak pozostanie do wymiany w przyszłości.

Zauważyłem z kolei jedną przypadłość która powstała po akcji wymiany tej przekładni. Po mocniejszym hamowaniu słychać jakby blaszka jakaś albo śrubka tarła o tarczę hamulcową. Słychać tylko po mocnym hamowaniu, bez wciśniętego pedału hamulca. Jakieś pomysły?

ftomas

• Gość
« Odpowiedź #170 dnia: 19 Luty 2014, 18:44:09 »
Cytat: "beam_beer"

- zawór EGR (300)

Jakie były w przypadku Twojego samochodu objawy przy niesprawnym zaworze oraz wtryskach o których piszesz ...opisz proszę . Pytam ponieważ w moim przypadku silnik  po odpaleniu po kilku minutach zaczyna stukać , i tak stuka sobie dopóki się nie rozgrzeje po czym pracuje już prawidłowo , podejrzewam popychacze hydrauliczne lub właśnie wtryski , oczywiście serwis w nawiązaniu do opisanych przypadłości  wymienił ,,coś tam coś tam,, ale to nie pomogło , jak zwykle muszę sam zdiagnozować i podać im antidotum na talerzu .

Offline speedmaster

• Giełda
    • http://www.omega.biz.pl
« Odpowiedź #171 dnia: 19 Luty 2014, 23:12:09 »
Cytat: "Slay75"
Przy okazji radzę też zmienić podpis. tekla

Bez jaj, podpis kolegi Wojcieszaka jest okey, ma w sobie sporo prawdy :lol: Nie widzę w nim nic niestosownego.

:shock:

Offline beam_beer

• Giełda
« Odpowiedź #172 dnia: 20 Luty 2014, 08:56:52 »
Cytat: "ftomas"

- zawór EGR (300)

Jakie były w przypadku Twojego samochodu objawy przy niesprawnym zaworze oraz wtryskach o których piszesz ...opisz proszę . Pytam ponieważ w moim  .

Wtryski - na początku "ciężko"zapalał i nierówno pracował, aż w końcu wogóle nie odpalił
Zawór - przy delikatnym przyśpieszaniu jakoś jechał, jeśli wcisnąłem pedał gwałtownie, to ograniczał obroty na poziomie ok 2tys, albo gasł w trakcie jazdy. Pierwszy raz zdarzyło mi się to przy wyprzedzaniu TIR-a. Ciśnienie deczko podniosło mi się...

Offline Slay75

• Giełda
« Odpowiedź #173 dnia: 20 Luty 2014, 09:42:17 »
Cytat: "speedmaster"
Cytat: "Slay75"
Przy okazji radzę też zmienić podpis. tekla

Bez jaj, podpis kolegi Wojcieszaka jest okey, ma w sobie sporo prawdy :lol: Nie widzę w nim nic niestosownego.

:shock:

Oczywiście chodziło mi o kolegę beam_beer :-)

Kauczuk

• Gość
« Odpowiedź #174 dnia: 20 Luty 2014, 10:12:07 »
Cytat: "ftomas"

- zawór EGR (300)

Jakie były w przypadku Twojego samochodu objawy przy niesprawnym zaworze oraz wtryskach o których piszesz ...opisz proszę . Pytam ponieważ w moim przypadku silnik  po odpaleniu po kilku minutach zaczyna stukać , i tak stuka sobie dopóki się nie rozgrzeje po czym pracuje już prawidłowo , podejrzewam popychacze hydrauliczne lub właśnie wtryski , oczywiście serwis w nawiązaniu do opisanych przypadłości  wymienił ,,coś tam coś tam,, ale to nie pomogło , jak zwykle muszę sam zdiagnozować i podać im antidotum na talerzu .

Ja mam podobny problem (choć nie wiem czy to jakaś wada). Rano po odpaleniu zimny silnik po paru chwilach zaczyna tak jak by "tyrkotać", stukać, "klekotać" nie wiem jak to dokładnie określić. Ale dość szybko ustaje. Jakoś się tym nie przejmuję bo tłumaczę to sobie zimnym silnikiem. Zobaczymy latem co będzie. Jeżeli nie będzie tak robił to nie widzę problemu :-)
Wykluczał bym zawór EGR. Jest to zawór od spalin jeżeli się nie mylę. U mnie ale to w Peugot Boxer EGR się zapchał i objawy są takie, że auto bardzo mocno dymi na czarno i nie ma mocy. Tak długo z tym jeździłem aż w końcu na drugim biegu przez jakieś 3 km kulałem się do mechanika i przed każdymi światłami modliłem się abym nie musiał stawać bo ciężko było ruszyć.
Pozdro!

Offline beam_beer

• Giełda
« Odpowiedź #175 dnia: 20 Luty 2014, 20:47:18 »
Cytat: "Kauczuk"

Wykluczał bym zawór EGR. Jest to zawór od spalin jeżeli się nie mylę.
Pozdro!

Mylisz się. To jest zawór paliwa.

vqsoft

• Gość
« Odpowiedź #176 dnia: 21 Luty 2014, 00:00:21 »
beam_beer - sam się mylisz EGR - Exhaust Gas Recirculation

jednym słowem cofka spalin do cylindrów w celu dopalenia w komorze spalania.
nie pisz bzdur jak nie jesteś pewien!

Offline beam_beer

• Giełda
« Odpowiedź #177 dnia: 21 Luty 2014, 19:06:17 »
Cytat: "vqsoft"
beam_beer - sam się mylisz EGR - Exhaust Gas Recirculation

jednym słowem cofka spalin do cylindrów w celu dopalenia w komorze spalania.
nie pisz bzdur jak nie jesteś pewien!

Byłem pewien! (nie wiem po co ten wykrzyknik, ale skoro ty wstawiłeś, to ja też :-)

Sorry za wprowadzenie w błąd.
To jeśli tak, to ten zawór, co poleciał u mnie to jakoś inaczej się nazywa. Wykazywał zbyt niskie ciśnienie paliwa (a było prawidłowe) i dlatego ograniczał obroty, lub całkiem odcinał paliwo.

Dodam jeszcze:
EGR- wzięło mi się z rozmów ze znajomymi. Mówiłem że stało mi się to i to, i że wymienili zawór. Na to parę osób powiedziało mi "aaa EGR poleciał"

Samo słowo "zawór" nie do końca mi pasuje. Bardziej pasowałoby mi słowo "czujnik" - no ale "zawór" usłyszałem od mechanika, który mi to robił...

grzegon

• Gość
Re: Pierwszy bieg delikatny problem
« Odpowiedź #178 dnia: 23 Luty 2014, 21:35:22 »
Cytat: "piotrekgotrek"
Cytat: "Ptok"
Witam,

Forum obserwuje od dawna, od niedawna mam Hultaja Ix35 z benzynowym silnikiem 2.0 166KM i 6-cio biegową skrzynią. Obserwuje delikatne problemy z wrzucaniem pierwszego biegu  (nie zawsze). W Subaru tak miałem z wstecznym i "ten typ tak miał". Czy ktoś zauważył coś podobnego?

Pozdrawiam,

Ptok

Rozmawiałem na ten temat z serwisantem. Powiedział, że to normalne w ix35, i że "należy dwa razy wcisnąć sprzęgło".

Też mam taki problem z wstecznym, ale idzie z tym jeździć ;)

Mleko

• Gość
« Odpowiedź #179 dnia: 28 Luty 2014, 18:27:35 »
Hej
Przebieg prawie 900 km, przy jakichs 500 km zaczely mi lekko skrzypiec hamulce. Docieraja sie czy moze byc inna przyczyna?