Autor Wątek: [ix35 EL] Problemy z naszymi ix35  (Przeczytany 219513 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pijid

• Gość
[ix35 EL] Problemy z naszymi ix35
« Odpowiedź #75 dnia: 04 Listopad 2013, 08:05:26 »
Tak sobie czytam Wasze posty... Z tym ciśnieniem.... I szczerze pisząc chce mi się śmiać. W sumie fajnie Was wkręcają.
Prawda jest taka, że ciśnienie niczego nie tłumaczy, bo są egzemplarze w których drzwi się zamykają lekko (mój jest przykładem). Czyli ewidentnie to fabryka dała ciała. Złe spasowanie, niedokładności wymiarowe, niechlujne wykonawstwo. Coś z tych rzeczy. Trochę konstrukcja może być też wadliwa.

vqsoft

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: 04 Listopad 2013, 09:15:50 »
heh a jak wytłumaczysz fakt że jak masz szybe uchyloną to zamyka się dobrze?
u mnie ten problem jest marginalny.

[ Dodano: 2013-11-04, 09:16 ]
Cytat: "kt0s"
Ja dziś rano przetestowałem zamykanie drzwi przy uchylonej szybie przeciwległej i... problemu nie ma. Jest to zatem (przynajmniej u mnie) kwestia podciśnienia w kabinie. Pytanie czy jest na to lekarstwo?

raczej nadcisnienia :) podciśnienie było by tu wskazane... :)

Offline Zibi

• Giełda
« Odpowiedź #77 dnia: 04 Listopad 2013, 09:34:04 »
też miałem ten problem, na ix35 przesiadłem się z typowego sedana, jakim jest Toyota Avensis, i wydawało mi się, że tu trzeba porządnie jed...ć drzwiami, aby się zamknęły, potem już wystarczyło tylko mocniej trzasnąć, a teraz zamyka się normalnie, bo się po prostu przyzwyczaiłem ... zapewne przesiedliście się z mniejszych autek, a jeżeli z takiej Corsy, Fiesty lub Golfa, to trochę dłużej potrwa zmiana nawyków ... reasumując, to nie wada, to nasze ludzkie przyzwyczajenia.

Offline speedmaster

• Giełda
    • http://www.omega.biz.pl
« Odpowiedź #78 dnia: 04 Listopad 2013, 09:56:34 »
Ci co byli na wycieczce w fabryce Hyundai'a widzieli jak "spasowywali" tylną klapę w ix35  :mrgreen:

klemens

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: 04 Listopad 2013, 10:10:17 »
Cytat: "speedmaster"
Ci co byli na wycieczce w fabryce Hyundai'a widzieli jak "spasowywali" tylną klapę w ix35  :mrgreen:

Ooo, tylna klapa to u mnie osobny temat. A co do drzwi, to wcale nie jest to sprawa dużego czy małego auta: w sceniku i Q5 zamykają się idealnie a jak już pisałem w nowym Volvo S60 trzeba jebutnąć podobnie jak w hyundaiu. Pewnie też zależy to od egzemplarza, co świadczy o braku powtarzalności konstrukcji (jak w IX35).
W sumie nie uważam tego za żaden problem jak na taki kawał porządnego auta za 100tys. Gdyby kosztowało 150tys. to już bym się czepiał.

Offline gurszczak

• Giełda
« Odpowiedź #80 dnia: 04 Listopad 2013, 10:41:25 »
Cytat: "Zibi"
też miałem ten problem, na ix35 przesiadłem się z typowego sedana, jakim jest Toyota Avensis, i wydawało mi się, że tu trzeba porządnie jed...ć drzwiami, aby się zamknęły, potem już wystarczyło tylko mocniej trzasnąć, a teraz zamyka się normalnie, bo się po prostu przyzwyczaiłem ... zapewne przesiedliście się z mniejszych autek, a jeżeli z takiej Corsy, Fiesty lub Golfa, to trochę dłużej potrwa zmiana nawyków ... reasumując, to nie wada, to nasze ludzkie przyzwyczajenia.

przesiadłem się z takiego samego auta :) i trochę na początku irytowało teraz się przyzwyczaiłem :D ten typ tak ma :)

mada

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 04 Listopad 2013, 13:04:10 »
Już gdzieś czytałem o tym "problemie" ?
W serwisie stwierdzili że auto ma podwójne uszczelki i żeby zamknąć drzwi trzeba mocniej zamykać je.
Niby jak się wjedzie w 0,5 m wodę to tak szybko nóżek nam nie zamoczy?
Również wyciszenie kabiny  niby lepsze.
W poprzednich moich samochodach nigdzie nie miałem podwójnych uszczelek i może przez to nie trzeba było tyle gumy zgniatać?

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #82 dnia: 04 Listopad 2013, 14:09:03 »
Proponuję przetrzeć (namoczyć) wszystkie uszczelki zwykła gliceryną w płynie (dostępna w aptece- niewielka ilość za małe pieniądze). Powoduje ona że gumy nie trzeszczą nie skrzypią i lepiej się układają przy zamykaniu drzwi. Robi się to tak, że na malutką szmatkę lub wacik nakładamy trochę gliceryny i przecieramy uszczelki. U mnie efekt zauważalny od razu.
Odradzam silikony do uszczelek- powodują skrzypienie i dziwne dźwięki auta przy przejeżdżaniu po nierównościach....

kt0s

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 04 Listopad 2013, 17:28:36 »
Cytat: "mada"
Już gdzieś czytałem o tym "problemie" ?
W serwisie stwierdzili że auto ma podwójne uszczelki i żeby zamknąć drzwi trzeba mocniej zamykać je.
Niby jak się wjedzie w 0,5 m wodę to tak szybko nóżek nam nie zamoczy?
Również wyciszenie kabiny  niby lepsze.
W poprzednich moich samochodach nigdzie nie miałem podwójnych uszczelek i może przez to nie trzeba było tyle gumy zgniatać?

Z całą pewnością nie są to uszczelki. Tak jak pisałem: przy uchylonej przeciwległej szybie lub drzwiach, drzwi zamykają się idealnie. Na 10 razy 9,5:) raza drzwi zamykają się bez problemu. Nie ma też zatem co regulować zamków, zawiasów drzwi etc. Pytanie jak sprawić by nadciśnienie:) w kabinie auta było zniwelowanie.

vqsoft

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: 04 Listopad 2013, 18:55:42 »
większe otwory wentylacyjne... pytanie gdzie one sa..
pewno  bagażniku :)

[ Dodano: 2013-11-05, 07:36 ]
Zaczyna mocno mnie irytowac paliwowskaz. nie wiem co jest ale nie działa jak powinien. miałem rezerwe - wlałem 48 l paliwa. Wskaźnik był na full. Przejechałem 20 km ( srednie spalanie 8.2) i jedna kreska znikneła. Coś za wcześnie!.. chyba że nie doalełm na stacji ? ale dziwne to by było..
druga kreska znikneła przy 98km. więc  raczej normalnie ( po ok 70km )
ma ktos tak ?

Offline Zibi

• Giełda
« Odpowiedź #85 dnia: 05 Listopad 2013, 09:14:12 »
Cytat: "vqsoft"

Zaczyna mocno mnie irytowac paliwowskaz. nie wiem co jest ale nie działa jak powinien. miałem rezerwe - wlałem 48 l paliwa. Wskaźnik był na full. Przejechałem 20 km ( srednie spalanie 8.2) i jedna kreska znikneła. Coś za wcześnie!.. chyba że nie doalełm na stacji ? ale dziwne to by było..
ma ktos tak ?

może dziura w baku :)

Offline gurszczak

• Giełda
« Odpowiedź #86 dnia: 05 Listopad 2013, 09:48:46 »

ma ktos tak ?

U mnie zależy ale wygląda to podobnie generalnie ten wskaźnik to chyba jakieś ma błędy tak samo jak pozostaje 50km do końca zbiornika i wskakują kreski, w żadnym poprzednim aucie tak nie miałem zawsze zjeżdżało do 0. Generalnie zawsze leje do pierwszego odbicia a pierwsza kreska spada jak jej się chce :D mimo takich samych tras.

vqsoft

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: 05 Listopad 2013, 13:05:51 »
Cytat: "Zibi"

ma ktos tak ?

może dziura w baku :)

dziury raczej nie mam..

linkinlp

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 06 Listopad 2013, 00:36:44 »
Witam Panowie.
W zasadzie nie mam wiekszych problemow z autem. Zastanawia mnie natomiast jedna rzecz. Zywotnosc automatycznej skrzyni biegow. Niejednokrotnie slyszalem, ze lubi sie sypac po 2latach. Czy ktos moglby sie wypowiedziec na ten temat? BTW czy skrzynie w naszych IX sa takie same jak W KIA Sportage?

klemens

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 06 Listopad 2013, 12:38:22 »
Cytat: "linkinlp"
Witam Panowie.
W zasadzie nie mam wiekszych problemow z autem. Zastanawia mnie natomiast jedna rzecz. Zywotnosc automatycznej skrzyni biegow. Niejednokrotnie slyszalem, ze lubi sie sypac po 2latach. Czy ktos moglby sie wypowiedziec na ten temat? BTW czy skrzynie w naszych IX sa takie same jak W KIA Sportage?

Cały czas żałuję, że nie wziąłem automatu. Kolega jeździ 3 lata dizlem z auto i na razie nic się nie dzieje. Jeździ mało km ale głównie po mieście, więc automat ma co robić. Innych info z 1 ręki nie posiadam.