Autor Wątek: [ix35 EL] Problemy z naszymi ix35  (Przeczytany 219052 razy)

Azool

• Gość
[ix35 EL] Problemy z naszymi ix35
« Odpowiedź #60 dnia: 25 Październik 2013, 22:40:28 »
Cytat: "Caastiv"
zauważyłem ostatnio kręcącą się gałkę zmiany biegów (można sobie pokręcić jak na światłach się stoi i się komuś nudzi :))

Ja to miałem od samego początku. Niby nic a strasznie irytujące. Poradziłem sobie dorabiając kawałek tulejki, po założeniu której można było dokręcić gałkę do oporu i nadruk na gałce był prosto.
Gwint w gałce jest plastikowy i lepiej coś z tym zrobić bo w końcu od kręcenia pod nudę się "zużyje". A nie kręcić po prostu się nie da :)

Caastiv

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 26 Październik 2013, 12:49:41 »
będąc przy okazji doklejania IX do auta (ktoś podpitolił jak autko stało pod salonem) powiem, żeby mi to zrobili od razu.

kt0s

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 03 Listopad 2013, 06:55:08 »
Od pierwszego dnia użytkowania auta zwróciłem uwagę na niedomykające się drzwi przednie (zarówno lewe jak i prawe). Nie jest to nagminne jednak w porównania do tego jak to jest w innych autach w ix35 trzeba "mocniej trzasnąć" by drzwi całkowicie się domknęły. W praktyce na 10 razy 4 razy muszę ponownie domykać drzwi. Oczywiście z definicji można zamykać drzwi z większą siłą, ale nie o to chyba chodzi.

Jak u Was wygląda sytuacja?

Offline gurszczak

• Giełda
« Odpowiedź #63 dnia: 03 Listopad 2013, 07:39:30 »
U mnie jest identyczne nawet byłem w serwisie Pan otworzył drzwi tylne i powiedział żebym teraz zamknął i faktyczne zamykaly się idealnie wiec to sprawa ciśnienia gdzieś na forum już ktoś o tym pisal.

Nie cytujemy całości wypowiedzi będącej ostatnim postem w wątku. Usunięcie cytatu. tekla

maniek1807

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 03 Listopad 2013, 15:33:16 »
Przy przebiegu 2450 km odkręciła się nakrętka łożyska w przednim lewym kole. Jak się okazało fabryka nie zabezpieczyła jej.

kt0s

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 03 Listopad 2013, 15:38:15 »
Cytat: "gurszczak"
Cytat: "kt0s"
Od pierwszego dnia użytkowania auta zwróciłem uwagę na niedomykające się drzwi przednie (zarówno lewe jak i prawe). Nie jest to nagminne jednak w porównania do tego jak to jest w innych autach w ix35 trzeba "mocniej trzasnąć" by drzwi całkowicie się domknęły. W praktyce na 10 razy 4 razy muszę ponownie domykać drzwi. Oczywiście z definicji można zamykać drzwi z większą siłą, ale nie o to chyba chodzi.

U mnie jest identyczne nawet byłem w serwisie Pan otworzył drzwi tylne i powiedział żebym teraz zamkną i faktyczne zamykaly się idealnie wiec to sprawa ciśnienia gdzieś na forum już ktoś o tym pisal.

"Sprawa ciśnienia"? jak to:)

klemens

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 03 Listopad 2013, 15:43:43 »
Cytat: "kt0s"

Ten typ tak ma. Tzn. nie każdy egzemplarz ale wiele to ma. U mnie jest tak wyłącznie z drzwiami kierowcy. Można regulować na zamku ale wtedy będą wizualnie lekko niedomknięte. Jak się uprzesz, serwis to zrobi ale musi wyjąć przedni błotnik, więc lepiej dać sobie spokój i po prostu mocniej trzasnąć. Kolega w Volvo s60 ma tak samo. U mnie nie jest to kwestia przeciwciśnienia wewnątrz auta. Od tego z resztą są odpowiednie żaluzje, które maja odbierać wzrost ciśnienia przy zamykaniu ostatnich drzwi.

kt0s

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 03 Listopad 2013, 17:39:31 »
Przetestuje zamknięcie przednich drzwi przy otwarciu innych drzwi. Myślałem, że to może kwestia mojego egzemplarza. Rozbieranie auta chciałbym oszczędzić...

Azool

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 03 Listopad 2013, 19:02:18 »
Mam dokładnie to samo. Ja już się przyzwyczaiłem, że trzeba trzasnąć. Jednak jeżeli jadę z pasażerem, to 9 na 10 przypadków pasażer musi domknąć drzwi powtórnie. Moim skromnym zdaniem to chyba jest jakiś błąd projektanta, lub też zastosowanych rozwiązań.  Miałem już kilka samochodów i nie licząc malucha, którym jeździłem w latach 90` to nie występował taki problem.
Na pomoc ASO w tej kwestii nie ma co liczyć. W sumie co niby mieli by zrobić...

kt0s

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 03 Listopad 2013, 20:57:57 »
... mogliby się tym zająć. Podpytam jeszcze w ASO na Al. Jerozolimskich w Warszawie. Jeżeli będzie konieczna większa ingerencja i demontaż części karoserii to zrezygnuje.

vqsoft

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 03 Listopad 2013, 22:09:31 »
wg mnie nie ma co kombinować. Ewidentnie Hyundai źle "odpowietrzył" tak wielką kabinę. mnie osobiście to nie przeszkadza.

klemens

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 03 Listopad 2013, 22:23:40 »
Cytat: "vqsoft"
wg mnie nie ma co kombinować. Ewidentnie Hyundai źle "odpowietrzył" tak wielką kabinę. mnie osobiście to nie przeszkadza.

To nie jest sprawa odpowietrzenia, przynajmniej u mnie. Ciężko zamykają się tylko drzwi kierowcy, nie zależnie od tego, czy inne drzwi są wówczas otwarte czy zamknięte. Przesunięcie na zamku lekko pomogło ale dalej już nie będę zamka przesuwał bo drzwi będą optycznie niedomknięte. No i mogą być wtedy nieszczelne. Po prostu trzeba się przyzwyczaić, że drzwiami musi się nieco pier.....ć. Ten typ tak ma. Tyle.

kt0s

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 04 Listopad 2013, 07:32:05 »
Ja dziś rano przetestowałem zamykanie drzwi przy uchylonej szybie przeciwległej i... problemu nie ma. Jest to zatem (przynajmniej u mnie) kwestia podciśnienia w kabinie. Pytanie czy jest na to lekarstwo?

Offline gurszczak

• Giełda
« Odpowiedź #73 dnia: 04 Listopad 2013, 07:58:50 »
Ja dziś rano przetestowałem zamykanie drzwi przy uchylonej szybie przeciwległej i... problemu nie ma. Jest to zatem (przynajmniej u mnie) kwestia podciśnienia w kabinie. Pytanie czy jest na to lekarstwo?

Generalnie coś słyszałem o wykręceniu bardziej jakiś baranków w klapie tylnej ale chyba bez sensu lepiej mocniej trzasnąć, regulacja zamkiem odpada bo wizualnie źle wygląda pozostaje stwierdzić TTTM.

kt0s

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 04 Listopad 2013, 08:00:52 »
(T)rzeba(T)rzasnąć(T)rochę(M)ocniej :) ?