Autor Wątek: [ix35 EL] Problemy z naszymi ix35  (Przeczytany 219340 razy)

cruel

• Gość
[ix35 EL] Problemy z naszymi ix35
« Odpowiedź #240 dnia: 26 Listopad 2014, 14:49:47 »
Słabe wyciszenie? Serio? Może zapomnieli u niektórych wygłuszenia zamontować. Jak na auto tego segmentu w środku jest cicho. Głośno się robi jak wykorzystuje się w pełni silnik i wkręca na obroty wyższe.
Kruszenie gąbki to nie jest jakiś mega uprzykrzający życie problem. Tym bardziej, że wymiana bez problemu żadnego następuje. Nie widzę obciachu. W autach konkurrencji jest podobnie, czasem jeszcze gorzej.
Znajomi kupili nową Cklasę, i po wyjechaniu z salonu po 20km padł. Po miesiącu całe auto tak skrzypiało, że wzieli lawetę aby zawiozła auto do serwisu, bo bali się nim jechać. Skończyło się na wymianie auta na nowe.

Kupując właśnie nowe auto z salonu, do serwisu jeździ się częściej niż kupując używkę. Szczególnie jak kupuje się auto nowe, z chorobami wieku dziecięcego.

JPt_73

• Gość
« Odpowiedź #241 dnia: 26 Listopad 2014, 18:13:22 »
Kwestia wyciszenia jest dość względna.Ostatnio miałem okazje jechać VW Tiguanem na długiej trasie autostradowej i miałem wrażenie ze w kabinie jest ciszej a to podobno bezpośredni konkurent ix35...
Oczywiście mam świadomość ze krusząca się gąbka to nie jest uprzykrzający życie problem oraz ze w przypadku innych marek również występują różne wpadki
Natomiast nie zgadzam się ze nowym autem jeździ sie częściej do serwisu. W przypadku moich poprzednich nowych aut (Seaty) jeździłem tylko na przeglądy raz do roku a nie kilka razy w ciągu pierwszego roku użytkowania na poprawianie, wymianę bądź regulowanie czegoś...

cruel

• Gość
« Odpowiedź #242 dnia: 26 Listopad 2014, 19:27:21 »
Biorąc pod uwagę, że wg cennika najtańszy Tiguan to koszt rzędu ponad 90k zł, nie nazwałbym go bezpośrednim konkurentem ix35. W sumie ciężko powiedzieć kto bezpośrednio konkuruje z ix35. Na pewno Sportage. A później to ciężko jeśli patrzymy na cennik. Może Yeti, którego można dostać już za trochę ponad 60k. Duster, który wypasiony kosztuje tyle co najtańszy ix35.

Offline balldome

• Giełda
« Odpowiedź #243 dnia: 27 Listopad 2014, 15:06:06 »
Witam,
Złamał mi się kluczyk, kupiłem nową obudowę, przełożyłem do niej elektronikę i niby wszystko działa, ale ...
Zamykanie i otwieranie auta z tego kluczyka działa tylko jak trzymam tego pilota przy bocznej przedniej szybie. Oryginalnym mogę zamykać i otwierać z domu, a tym do którego przełożyłem elektronikę, muszę praktycznie szyby dotykać.
Bateria sprawdzona, jest OK.
Podobno wystarczy go zsynchronizować\zakodować, tylko jak, oraz czy da się to samemu zrobić.

pijid

• Gość
« Odpowiedź #244 dnia: 27 Listopad 2014, 22:42:44 »
Przecież sam się synchronizuje jak go włożysz do stacyjki... To raczej nie o to chodzi. Gdyby nie był zsynchronizowany (niezgodność kodów), to w ogóle by nic nie otworzył, o uruchomieniu silnika że nie wspomnę. Raczej to jest tak, że stara obudowa miała wbudowaną, bądź robiła za antenę, a nowa niekoniecznie.

A co z zapasowym kluczykiem?

Offline balldome

• Giełda
« Odpowiedź #245 dnia: 28 Listopad 2014, 10:29:52 »
Zapasowy kluczyk działa normalnie, mogę zamykać i otwierać z domu :)
Przełożyłem elektronikę do starego, oryginalnego kluczyk, którego mocno zniszczyłem otwierając go, co prawda nie dało rady już tak go dopasować, ale niestety zasięg jest taki sam jak w tym zamienniku. Próbowałem nawet bez obudowy, tylko z tylna klapka żeby bateria nie wylatywała i efekt był taki sam, czyli slaby zasięg.
Podobno w aso podpinają pod kompa i potrafią na miejscu zrobić. Wie ktoś ile to może kosztować?

mada

• Gość
« Odpowiedź #246 dnia: 28 Listopad 2014, 13:29:23 »
Miałem w obu kluczach pęknięte jarzmo i na gwarancji w serwisie wymienili mi  na nowe klucze i zaprogramowali. ;-)

Offline balldome

• Giełda
« Odpowiedź #247 dnia: 28 Listopad 2014, 17:04:48 »
Mi się niedawno skończyła gwarancja, dlatego sam sobie zmieniłem obudowę, tylko nie wiedziałem ze taki problem z zasięgiem będzie. :(

Offline Slay75

• Giełda
« Odpowiedź #248 dnia: 28 Listopad 2014, 17:11:31 »
U mnie czuć benzynę pod korkiem wlewu oleju. W przyszłym tyg. jadę do ASO.

Toms

• Gość
« Odpowiedź #249 dnia: 29 Listopad 2014, 11:31:16 »
Sly75 jaki masz przebieg??

Offline Slay75

• Giełda
« Odpowiedź #250 dnia: 29 Listopad 2014, 11:42:01 »
56tyś.
Własne się umówiłem na serwis, i miły Pan poinformował mnie, że przy tym silniku może być czuć benzynę pod korkiem.
Nie wiem co o tym myśleć, może niech inni użytkownicy silnika 1,6GDI
wypowiedzą się, czy tez czuja benzynę pod korkiem.

cark

• Gość
« Odpowiedź #251 dnia: 29 Listopad 2014, 12:58:57 »
U mnie czuć na bagnecie i też to w serwisie zbagatelizowano. Wydaje mi się, że miałem poziom poniżej górnej kreski, a teraz mam na tej kresce. Na razie się przyglądam, bo ostatniego stwierdzenia nie jestem na 100% pewien.

RS2000

• Gość
Re: [ix35 EL] Problemy z naszymi ix35
« Odpowiedź #252 dnia: 01 Grudzień 2014, 01:04:25 »
IX35 Style 1,6 gdi 2200 km.
Witam, proszę forumowiczów rozwianie lub utwierdzenie mnie o moich wątpliwościach. Dotyczą one uruchamiania się świateł awaryjnych 2 mrugnięcia przy otwieraniu i przy zamykaniu bodajże 1 mrugnięcie. W skrócie informuję że autem jeździ żona jest to ix35 style kupiony w czerwcu 2014 w salonie w Poznaniu jako nowy. Żona jeździ bardzo symbolicznie tym samochodem i dlatego przebieg to 2200 km.
Ja mam służbowy i bardzo rzadko do niego wsiadam, dzisiaj jednak przy wkładaniu bagażu do jej auta dodam że mamy w nim system inteligentnego kluczyka zauważyłem taką prawidłowość. Otwieram samochód z pilota lub jak kto woli guzikiem na klamce w tym przypadku nie ma różnicy. Samochodu nie zapalam tylko otwieram ręką klapę bagażnika i co następuje. Każde kolejne otwarcia i zamknięcia klapy bagażnika sygnalizowane jest mruganiem świateł awaryjnych przy otwarciu 2 razy przy zamknięciu chyba raz, nie wiem jaka by była sytuacja gdym tę czynność wykonywał przy odpalonym silniku. Może jutro to sprawdzę. Ogólnie takie coś wydaję mi się powinno występować przy sytuacji gdy auto jest zamkniętę centralnym i podchodę i chcę otworzyć sam bagażnik czy to z klucza czy za pomocą zamka w klapie i wtedy to rozumiem dwa razy mrugnie jak odrygluje zamek a raz mrugnie jak zamykam klapę i tak jest tylko z tą różnicą że  każde późniejsze otwarcie i zamknięcie jest sygnalizowane. Z uwagi że nie używam auta na co dzień nie wiem czy tak było od początku a żona nie potrafi mi powiedzieć :) gdyż twierdzi że nie zwracał na to uwagi.
Proszę jeśli ktoś ma nowy model w wersji style z inteligentym kluczem o sprawdzenie czy u niego także występuje taka prawidłowość.
 Nie ukrywam że nie jest to może olbrzymia usterka która przeszkadza w użytkowaniu jednak mam auto służbowe z koncernu vw i coś takiego nie występuje. Może hyundai tak ma.
 Reszta funkcji jest bez zarzutu.
Pozdrawiam

Toms

• Gość
« Odpowiedź #253 dnia: 01 Grudzień 2014, 14:25:12 »
Normalka mam ix 35 z 2013 ( rok produkcji listopad 2012) przed liftem Style dostęp bez kluczykowy i też tak mam, Auto w ten sposób sygnalizuje otwarcie samego bagażnika :)

jarekw

• Gość
« Odpowiedź #254 dnia: 02 Grudzień 2014, 11:23:49 »
Witam
W moim ix35 2013 r. przy przebiegu 20 tys. nastąpiła wymiana gąbki fotela kierowcy i podszycie jej jakimś materiałem, aby się dalej nie kruszyła.
 :-( 25 tys. wyciek oleju między silnikiem a skrzynią - obecnie w trakcie naprawy.