Forum > Getz
[Getz] samodzielny przegląd coroczny
robaszek127:
Wymienić można sobie samemu nawet bez kanału. Jedynie trzeba mieć płaskie naczynie na olej lub poszukać zagłębienia w terenu by mieć lepsze dojście. Filtr jak nie jest przesadnie dokręcony spokojnie odkręcam 2 rękami. W firmach jak kupujesz u nich olej najczęściej z beczki wymiana jest najczęściej za free.
Ja zawsze sam sobie wymieniam bo i przy okazji zostaje stary olej a przydaje się.
albert:
Trzeba mieć jeszcze miejsce, żeby to robić. Własne podwórko lub garaż lub ustronne miejsce. Jak będziesz wymieniał olej na ulicy pod domem lub na parkingu, to mandat masz jak w banku. Zanieczyszczenie olejem nawierzchni lub gruntu i sam nieźle się zanieczyścisz. No i coś z tym starym olejem trzeba zrobić. Nie warta skórka za wyprawkę.
kosmos2011:
Tak jak napisał robaszek127 wystarczy sam lewarek, a do filtra oleju wkrętak. Sporo oleju musi brać silnik twojego samochodu jak kupiłeś 5 litrów, na Twoim miejscu przy zmianie oleju podejrzewam że na inny rodzaj zastosowałbym płukankę do silnika. Sam w ubiegłą sobotę wymieniałem olej wraz z płukanką zrzucając przy tym miskę olejową i trochę syfu po 105 tyś km wypłukało. Samodzielna wymiana części eksploatacyjnych jest prosta i jest to dobrze spędzony czas. Wydaje się że najwięcej pracy będzie przy filtrze paliwa co było juz opisane na forum.
Andy:
--- Cytat: "Kurako" ---witam,
kupiłem 5 litrów oleju mobil 1 5w50 , filtr powietrza, paliwa i oleju.
pozdrawiam, kurako.
--- Koniec cytatu ---
Ja tak gwoli ścislości - wystarczy baniak 4 litrowy, chyba, że na większe dolewki potrzebujesz :)
Kurako:
dziękuję za odpowiedzi :) kupiłem 5 litrów bo muszę dolewać co miesiąc ;)
Nawigacja
[#] Następna strona