Forum > Getz
[Getz] samodzielny przegląd coroczny
new:
A odnośnie tego tematu:
Rozmawiałem w sklepie i powiedziano mi, że w Getz nie trzeba wymieniać filtru paliwa bo jest on zintegrowany z czymś i nie ma takiej potrzeby. Co o tym sądzicie ?
albert:
Przejrzałem internet i wygląda na to, że Getz z silnikiem benzynowym ma rzeczywiście filtr paliwa w baku.
Może wypowiedzą się benzynowcy. :-P
kosmos2011:
New jak chcesz słuchać sprzedawcy w sklepie to po co zadajesz pytanie na tutaj.
W moim pierwszym poście w tym temacie wrzuciłem trzy tabelki i dodam że są właśnie od Twojego modelu więc jeśli producent samochodu zaleca wymianę filtra co 30 tyś km to należy to zrobić. Między tabelkami jest link, a w linku film jak wymienić filtr paliwa w Getz
jakbyś go obejrzał to byś wiedział że filtr nie jest "zintegrowany z czymś" tylko z pompą paliwa. Całość całego modułu paliwowego jest w zbiorniku paliwa i można się tam dostać po demontażu tylnego siedzenia. Do silników benzynowych jest jeden rodzaj filtra paliwa , a do diesla tak jak napisał Albert mogą być dwa różniące się wymiarami. Produktów firmy Filtron bym nie polecał. Pamiętaj także że oprócz filtra właściwego (31112-1CA00 lub 31112-1C000) jest jeszcze zgrubny (31090-17000) w postaci siateczki jeśli będzie zabrudzona to można oczyścić środkami do odtłuszczania ewentualnie wymienić.
crashzero:
Zgadzam się z przedmówcami.
Kupiłem filtr paliwa do Getza (diesel) i sprzedawca zadał mi pytanie, czy auto jest sprzed października 2004 czy po, gdyż nastąpiła wówczas zmiana w silnikach diesla.
Gdy sprawdzałem ostatnio auto (koniec sierpnia), nie było potrzeby wymiany filtra. Zalecono mi ew. jego wymianę tuż przed zimą (koniec października lub w połowie listopada). Aaa... i u mnie jest on pod maską, obok filtru powietrza.
albert:
W przypadku filtra paliwa do CRDi nie sugerowałbym się informacją podawaną przez sprzedawcę. Gdy ja kupowałem w tamtym roku, to dostałem sprzeczne informacje od różnych sprzedawców, przeważnie błędne. Oni po prostu powielają błędne informacje. Najlepiej zmierzyć wysokość filtra w samochodzie i taki kupić. Wszystkie wymiary są takie same, oprócz wysokości. Różnica ok. 43 mm.
W CRDi rzeczywiście filtr jest pod maską, pod podszybiem.
Nawigacja
[#] Następna strona