Forum > Getz
[Getz] samodzielny przegląd coroczny
kosmos2011:
O to się kroi http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2394.
robaszek127:
Nieźle kogoś skasowali na 950 plus 450 robocizna.A to nie jest remont silnika tylko naprawa. Nowe pierścienie dadzą efekt jeśli cylindry są w dobrym stanie. Jeśli tylko padły olejowe to powinno pomóc.
Koszt wyjdzie nowych pierścieni, uszczelniaczy, UPG, szlif glowicy u nas 30zł, pasek rozrządu 70zł plus koszt robocizny jeśli się robi u mechanika.
darek186:
--- Cytat: "kosmos2011" ---Tak jak napisał robaszek127 wystarczy sam lewarek, a do filtra oleju wkrętak. Sporo oleju musi brać silnik twojego samochodu jak kupiłeś 5 litrów, na Twoim miejscu przy zmianie oleju podejrzewam że na inny rodzaj zastosowałbym płukankę do silnika. Sam w ubiegłą sobotę wymieniałem olej wraz z płukanką zrzucając przy tym miskę olejową i trochę syfu po 105 tyś km wypłukało. Samodzielna wymiana części eksploatacyjnych jest prosta i jest to dobrze spędzony czas. Wydaje się że najwięcej pracy będzie przy filtrze paliwa co było juz opisane na forum.
--- Koniec cytatu ---
czego użyłes do "podklejenia" miski olejowej? jakiego produktu? u mnie po ostatniej płukance (liqui moly) "poci się" jedna sruba w misce olejowej, bede musial sie tym zajac przy nastepnej wymianie oleju.
kosmos2011:
Czy będziesz demontował miskę czy tylko doszczelniał. Doszczelnianie jest o tyle kłopotliwe że oryginalna "uszczelka" trzyma mocno i u mnie trzeba było zastosować mały łom. Zastosowałem preparat szybkoschnący opisany w tym temacie http://www.hyundaiklub.pl/forum/viewtop. Preparat nałożony był na krawędz miski i nie było kłopotu z dopasowaniem do bloku silnika. Taka aplikacja wydaje się że daje lepsze rozłożenie uszczelniacza.
Jeśli będziesz demontował miskę to sprawdz najpierw czy masz właściwe klucze (przegub lub oczkowe-łamane) do odkręcenia śrub w trudno dostępnych miejscach. W silniku 1.3 przeszkadza rura od wydechu i ostatecznie musiałem ją zdemontować, wcześniej w ubiegłym roku przy okazji wymiany złącza elastycznego wymieniłem nakrętki przy katalizatorze i tłumiku środkowym co teraz dało wygodę demontażu rury wydechowej. Odkręcenie tych zapieczonych nakrętek bez podgrzania jest prawie niemożliwe. W 1.1 może jest prościej, ale lepiej wcześniej przygotować sobie "pole operacyjne" niż potem być zaskoczonym.
new:
Chciałbym się podpiąć pod temat :)
Zabieram się do wymiany w Getz 1,4 benzyna + LPG 2006 oleju, filtr oleju, filtr powietrza, filtr kabinowy i mam pytanie czy trzeba wymienić filtr paliwa ?
Gdzie kupujecie w internecie najtańsze rzeczy i jakiej firmy filtry najlepiej kupować ? Filtron, Filter Mann, Bosch czy jakie ?
Może ktoś pomóc ? :) Będę wdzięczny :)
Nawigacja
[#] Następna strona